Asztalitenisz

Extraligába jutottak a lányok

Fotó: Vig Norbert
Nagy Roland
2022.05.01. 12:05

Hazai pályán harcolta ki a legmagasabb osztályba kerülést a Club Aréna BMDSE női asztalitenisz- csapata. A győri lányok az NB I. rájátszásában 12 csapat között szerezték meg a bajnoki címet, és jutottak fel az Extraligába. A klub paralimpikonja, Szvitacs Alexa ezúttal nem fogott ütőt, de edzői, segítői szerepkörben küzdött a győri sikerekért.

„A klub történetének talán legfontosabb eseménye volt a hétvégi azzal, hogy a csapat bebiztosította helyét a hazai elitben. A rájátszás során Tóth Kata, Haraszti Nóri, Trungel Miri fantasztikusat mentek, hatalmas boldogság és öröm volt, hogy a dobogó legmagasabb fokára állhattak” – mesélt röviden a hétvége élményeiről Szvitacs Alexa, aki játékosként már második szezonját tölti Győrben, a Club Aréna csapatában.

Nagyon jó helyre kerültem, mert itt minden tekintetben megbecsülnek és támogatnak. Mivel a parasportolók felkészítése klubszinten nem egyszerű, ezért a szövetségi kapitánynak, Vígh Zsoltnak támadt egy olyan ötlete, hogy a legjobb játékosokat hozzuk össze egy csapatba, így a lányoknál gyakorlatilag a teljes paraválogatott, Arlóy Zsófia, Bicsák Betti, Molnár Dóra és jómagam, a fiúknál pedig Csonka András, Retter Barnabás és a Svédországban élő Bereczki Dezső is a győri Club Aréna kötelékébe kerül. Tavaly már paracsapatként indulhattunk az élvonalban, kiegészülve a legjobb magyar U21-es játékossal, Molnár Kendrával. A következő szezonban a folyamatos fejlődés érdekében Papp Oszkár elnök úr kezdeményezésére a Győri Atlétikai Clubhoz csatlakozunk, így az egyesületnek lesz asztalitenisz szakosztálya is. Ez nagy segítség és előrelépés számunkra, hiszen eredményeink és céljaink önerőből már nehezen megoldhatóak” – tette hozzá Szvitacs Alexa. A tokiói paralimpián bronzérmes sportoló arról is beszélt, hogy miként élte meg azt, hogy ilyen rövid idő alatt a parasport elitjébe, a világ legjobbjai közé került.

„Óriási felelősség és nyomás volt rajtam azáltal, hogy a velem történtek, a betegségem, az amputációk és a rehabilitáció után nagyon gyorsan teljesítenem kellett. De ez nálam alapból jön, hiszen az épek sportja mellett a parában is az a célom, hogy a legjobb legyek. Azt gondolom, hogy az eddigiek során az Európa-bajnoki győzelmemmel, a sok világkupa-sikeremmel és a tokiói bronzérmemmel jó úton járok. Az ember elégedett soha nem lehet, ezért Párizsra nagyon sok feladat áll előttem.”

Szvitacs Alexa a nyári Ifjúsági Asztalitenisz Világfesztiválról is beszélt, amelyet Győr rendez június 21–26. között.

„Óriási megtiszteltetés, hogy egy ilyen rangos esemény népszerűsítésében részt vehetek. Itt a világ legjobb utánpótlás-játékosai állnak majd asztalhoz, és a sporton túl igazi fesztiválhangulat övezi majd a rendezvényt. Görbicz Anita, világklasszis kézilabdázó, Jakabos Zsuzsanna, a világ élvonalába tartozó úszó mellett engem kértek fel arra, hogy a fesztivál arcai legyünk, vagyis segítsünk abban, hogy minél többen tudjanak erről a nagyszerű versenyről.”

Kapcsolódó témák: #asztalitenisz | #Győr |