Európa legjobbjai között a győri sárkányhajósok

Pécskai István Fotó: Neubauer Péter/Magyar Sárkányhajó Szövetség
2023.09.19. 13:13

Szeptember első hetében rendezték meg a Ravennában a 19. Sárkányajó Klub Európa-bajnokságot. Győrt a Rába Sárkányhajó Club méltón képviselte, bebizonyítva, hogy a győri egyesület Európa legerősebb sárkányhajó csapatai közé tartozik.

A sárkányhajó klub Európa-bajnokságot hasonlíthatnánk a focivilág BL rendszeréhez azzal a különbséggel, hogy itt olyan csapatok is kvalifikálhatják magukat, akik nem feltétlenül Európa legerősebb legénységei közé tartoznak. A különböző versenyszámok és legénységek döntő futamai viszont már a legmagasabb európai szintet képviselik.

A Rába Sárkányhajó Club 25 éves múltjával és nemzetközi eredményeivel évek óta Európa meghatározó csapatai közé tartozik. A tavalyi Európa-bajnokságon is a válogatott gerincét a győriek adták.

Idén a győri klubból minden korosztály kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra: az U18-asok, a premierek és a senior A legénység is ott volt Ravennában. Az U18-as korosztály tanulóversenyként indult, ismerkedett a nemzetközi mezőnnyel, és azzal, ha az ember szemébe nem a Rába édes vize, hanem sós tengervíz csapódik. A fiatal legénység különböző távokon szinte alig maradt le a dobogóról. A senior A csapat is első nemzetközi megméretésén vett rész, és a középmezőnyben zárta a futamokat.

A premier csapat komoly felkészülési időszak után, komoly éremreményekkel indult neki a versenynek. A premier női csapat klub szinten is összehozta a mesterhármast, azaz mind a három távon 200-, 500- és 2000 méteren is Európa legjobbjai lettek. A premier férfiak meglepetésre a 200 méteren lettek Európa-bajnokok, és a hagyományosan erősnek tekintett távon, a 2000 méteren 2. helyet szereztek.

Rába Sárkányhajó Club eredményei a Klub Európa-bajnokságon:

200 méter

Premier open 1. hely

Premier női 1.hely,

Premier mix 2.hely,

U18 5.hely,

Senior A mix 11.hely,

500 méter

permier női 10-es hajó 1. hely,

premier mix 3.hely

premier open 5.hely,

U18 4.hely,

senior 10-es mix 10.hely

2000 méter:

premier női 10-es hajó 1. hely,

premier mix 2.hely

premier open 10-es hajó 3.hely,

U18 4.hely

A legénységek:

U18:

Abos Gergő, Gelencsér Eszter, Jámbor Vilmos, Osztronkovics Máté, Major Gergő, Várkonyi Noel, Fürh Ábel, Szalóki Péter Krisztián, Farkas Domonkos, Bártfai Máté, Szücs Ádám, Gál Áron, Schwartz Dominik, Lakos Máté. Edző: Horváth Alex

Premier női

Abos Réka, Bertalan Laura, Bilstein Barbara, Bucsi Blanka, Dankó Réka, Fazekas Kitti Diána, Káli Rebeka, László Gabriella, Móricz Flóra, Nagy Vivien, Schiewerth Nelli Johanna, Soós Sára, Szőke Fanni, Tóth Laura.

Premier férfi:

Fekete János, Fodor Bálint, Forró Bence, Horváth Alex, Kovács Patrik, Kozma Tamás, Mulholland Alexander, Neubauer Péter, Sóti Richárd, Süli Barnabás, Szitás Attila, Turóczi Szabolcs, Vingler Márk.

Edző: Turóczi Szabolcs

Senior A:

Baranyainé Mészáros Éva, Csollány Zsolt, Domjánné Bartalos Krisztina, Dr. Bakó Péter, Élő Katalin, Élő Zsolt, Ficzeréné Karikás Szilvia, Mester Zoltán, Modok Andrea, Otolticsné Egervári Márta, Otoltics Attila, Róth Ernő, Tóth András1, Tóth András2, Tóth Lívia.

Fotók: Neubauer Péter, Magyar Sárkányhajó Szövetség

Kapcsolódó témák: #sárkányhajó |