Dicsőség a campusnak és a városnak

Európa- és világbajnokok az egyetem evezősei

Győr+
2019.09.17. 16:52

A tavalyi, egyetemi világbajnoki cím után idén az egyetemi evezős Európa-bajnokságon is felállhattak a dobogó legfelsőbb fokára a Széchenyi István Egyetem élsportolói, újabb nagy dicsőséget hozva Alma Materüknek. Egy éve, Sanghajban a könnyűsúlyú négyesek, most szeptemberben, a svédországi Jönköpingben a normálsúlyú egységek mezőnyében sem találtak legyőzőre. Mindkét hajónak tagja volt Szlovák Rajmund és Szigeti Roland. Az egyetem világ- és Európa-bajnok evezőseivel beszélgettünk.

A svédországi Jönköpingben rendezték meg az egyetemi evezős Európa-bajnokságot. Hazánkat öt felsőoktatási intézmény képviselte, köztük a Széchenyi István Egyetem világklasszis evezősei. Megszokhattuk az elmúlt években, hogy a győriek minden nagy versenyről csillogó érmekkel érkeznek haza, öregbítve egyetemük jóhírét. Idén sem volt ez másként.

Szigeti Roland műszaki menedzser, Szlovák Rajmund kereskedelem és marketing, Juhász Adrián építőmérnök és Kaczur Márton gazdaságinformatika szakos hallgatók normál súlyú négyesben Európa-bajnokok lettek. Normál súlyú kettesben a Juhász Adrián – Szlovák Rajmund páros ezüstérmet szerzett. Nyolcasban pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel a széchenyis hajó kiegészülve Litter Ádám mérnökinformatikus, Józsa Márton és Fiala Balázs sport-és rekreációszervezés, Bakaity Attila és Vajnorák Martin műszaki menedzser szakos hallgatókkal. Felkészítőjük Alföldi Zoltán volt.

Szlovák Rajmund és Szigeti Roland világ- és Európa-bajnok evezősök a győri campuson

„Idén már a normál súlyú számokban indultam, mert kinőttem a könnyűsúlyból tavaly óta, amikor könnyűsúlyú négyesben lettünk világbajnokok Sanghajban. A jönköpingi Eb-n megnyertük a normál súlyú négyest, a normál súlyú kettesben ezüstöt szereztünk, és a nyolcassal bronzérmesek lettünk. Három számban is indultunk, és nagyon közel voltak egymáshoz a rajtok. A négyes és a kettes között például alig fél óra telt el. Talán ennek is betudható, hogy nem sikerült minden számból a legfényesebb érmet elhozni, de azt gondolom, hogy így is büszkék lehetünk az eredményeinkre” – mondja Szlovák Rajmund.

„Két szempontból is új helyzetet hozott a négyes. A könnyűsúlyt ismertük inkább, most a normálban indultunk, illetve Szabó Bence helyett egy fiatal sportolót dobtunk be, Kaczur Márton debütált a hajóban, aki most kezdte a tanulmányait az egyetemen, és velünk együtt evez a GYAC-ban. Az előfutamban és a középfutamban egyre jobban összehangolódott a csapat, érezni lehetett, hogy sikerülhet az aranyérem” – teszi hozzá Szigeti Roland.

Viharos erejű, toló oldalszél fújt a verseny alatt, nehéz volt megevezni a pályát. Az ellenfelek között nagy evezősnemzetek híres egyetemei voltak, de a befutó előtt így is spórolni tudtak az energiával a következő számokra. „A nyolcas előtt volt pár óránk, tudtunk ebédelni, viszont a két maxos futam azért valamennyire bennünk maradt. A ketteshez hasonlóan végül nagyon szoros eredményt hozott a nyolcas is. Alig pár méter döntött. A lehető legtöbb érmet elhoztuk az egyetemünknek” – mondják a fiúk.

Rajmund idén bekerült az U23-as válogatott nyolcas hajóba, az evezés királyszámába, és egész évben ebben az egységben versenyzett. A sarasotai U23-as világbajnokságon nyolcadikak lettek, ami nagyon szép eredmény a frissen összeült csapatnak. Az U23-as Eb-t egy időben rendezték az az egyetemi Eb-vel, ezért ki kellett szállnia a válogatott nyolcasból, hogy indulni tudjon széchenyis színekben.

Úrrá lettek a jönköpingi viharos vizeken is

Rolandnak felemás a szezonja. Nagyon jó felkészülési időszak után végül nem kapott egységet. Volt egy betegen megvívott válogatója, de több lehetőséget nem is biztosítottak a számára. Féléves kényszerpihenőn volt túl éppen, nem is állt addig rajthoz, az egyetemi Eb- n tért vissza bravúrosan. A teljes hazai evezős sportágra jellemző egyébként a bizonytalanság. Mindeddig egyetlen olimpiai kvótát sem sikerült szerezni, és a jövő sem körvonalazódott, Roland is várja, hogy milyen hajóba ülhet.

Szlovák Rajmund másodéves kereskedelem-marketing szakos hallgató a Széchenyi István Egyetemen, Szigeti Roland harmadéves a műszaki menedzser szakon, mindketten nagyon szépen haladnak a tanulmányaikkal, és az egyetemtől minden támogatást megkapnak, az oktatók is rugalmasan kezelik az élsporttal együtt járó helyzetet.

Papp Oszkár, az egyetemi evezős sport motorja, a GYAC evezős szakosztályának vezetője nagyon büszke a fiúkra. „Az elmúlt években rendszeresen szállítunk érmeket, aranyakat is a nagy egyetemi evezősversenyekről. Nagyon elégedett vagyok most is a srácok teljesítményével. Rettenetesen szeles volt Svédországban a pálya, komoly hullámokkal kellett megküzdeni mindenkinek. Az Eb-n induló kilencven egyetemi csapatból a nagyon előkelő ötödik helyen végeztünk a pontversenyben, híres, a világ élvonalába tartozó egyetemek között. És megyünk tovább, hiszen a GYAC ezer szállal kötődik az egyetemhez” – mondja a szakosztályvezető.

Szerző: Nyerges Csaba
Fotó: SZE

Kapcsolódó témák: #evezés | #Helyi sport | #Széchenyi István Egyetem |