Országos Bajnokság

Ergométeres OB-t rendeznek Mosonmagyaróváron

Fotó: GYAC
Szigeti Sándor
2022.02.18. 08:50

Most hétvégén Mosonmagyaróváron rendezik meg a 32. Magyar Evezős Ergométeres Országos Bajnokságot. A GYAC evezős szakosztálya népes delegációval képviselteti magát a rangos viadalon.

Az ergométeres evezés legutóbb tavaly decemberben került reflektorfénybe Győrben, amikor egy hét alatt több mint hétezren próbálták ki magukat ebben a különleges sportágban az Olimpiai Sportparkban. A GYAC és a város által szervezett, nagy sikerű rendezvényen végül két rekorddöntés is született.

A sikerből akkor oroszlánrészt vállaltak a GYAC evezősei, akik február 19-én és 20-án immár versenykörülmények között, az országos és egyetemi bajnokságon mérik össze tudásukat a műfaj legjobbjaival. A részletekről Papp Oszkárt kérdeztük.

Több, mint száz versenyzőnk lesz ott Mosonmagyaróváron. Az ergométer a mi evezőseink számára is rendkívül fontos eszköz, hiszen többek között az ergométeres mérési eredmények alapján áll össze az egyes versenyzők személyre szabott edzésprogramja. Korántsem biztos ugyanakkor, hogy a vízen is azok lesznek a jók, akik ergométerben jeleskednek. Előfordult már olyan eset is, hogy egy másik sportágból érkező versenyző lett a magyar bajnok ergométeres evezésben – tette hozzá a Győr+ Média kérdésére a GYAC elnöke.

Akadnak azonban olyanok is, akik szárazföldön és vízen egyaránt a legjobbak között vannak. Így például Fehérvári Eszter, aki újabb csúcsdöntésre készül. A könnyűsúlyú kétpárevezősben világ- és Európa-bajnoki ötödik helyezett győri versenyző a tavalyi ergométeres világbajnokságon nyolcadik lett, a múlt évi országos bajnokságon pedig 7:22,8-as eredménnyel új országos csúcsot állított fel. Eszter most ezt a csúcsát szeretné megdönteni.

A hétvégi országos bajnokság a válogatottaknak és a válogatottságra pályázóknak kötelező. Szombaton a Gold, vasárnap pedig a Silver és Master engedéllyel rendelkezők állnak rajthoz Mosonmagyaróváron. A rendezvényen női és férfi paraversenyzők is küzdenek majd a magyar bajnoki címekért.

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #ergométer | #evezés | #GYAC | #sport |