Élvonalban a győri strandkézisek

Venesz Klaudia Fotó: Győri Strandkézilabda Club
2024.07.07. 11:05

A Győri Strandkézilabda Club az előkelő harmadik helyet szerezte meg a Magyar Kupán, ezzel kvalifikálta magát az országos döntőre.

Hajdúnánáson rendezték meg június 30-án a Strandkézilabda Magyar Kupát, ahol a győriek a Beach Stars BHC csapata ellen léptek homokra. A bronzmeccset fölényes küzdelemmel nyerték, így megszerezték az indulási jogot az országos döntőre.

A strandkézi viszonylag fiatal sportág. A pályán négy támadójátékos szerepel, míg a védekező csapatból három mezőnyjátékos és egy védekező játszik. A szabályokban szerepel egy érdekes csavar: az első félidő végén, amennyiben a játék döntetlenre áll, úgynevezett aranygóllal hirdetnek nyertest – azé a félidő, aki először talál hálót. Ha mindkét fél nyert félidőt, szétlövésre kerül sor, amiből végül a legtöbb gólt dobó csapat kerül ki győztesként. Lőni sem lehet akárhogyan: a gólvonalról lehet indítani a labdát, különböző trükkökkel és akrobatikus mozdulatokkal vágják hálóba a labdát.

A győri klubot Kiss Dániel alapította 2011-ben. A jelenleg 14 játékossal működő egyesület 2022-ig hölgyekkel versenyzett, az utóbbi két évben váltottak a férficsapatra. A srácok heti 1-2 alkalommal edzenek Agárdon, a szabadstrand kézipályáján.

Ezen a nyáron már nemzetközi sikert is bezsebeltek: az olaszországi Calise Cup EBT-ről ezüstéremmel tértek haza és Oldal Zsombor, a klub játékosa kapta a torna legjobb védője díjat.

A Magyar Kupán a győriek nehéz játszmákkal meneteltek végig: hétből hat mérkőzésen szétlövés döntött, majd a rangos harmadik helyért járó kupát hódították el. A hajdúnánási tornán külön kiemelték Barabás Zsolt teljesítményét, aki a legjobb védőjátékos címmel térhetett haza.

A csapat tagjai év közben más-más teremcsapatban edzenek, május 30-án kezdték el a közös munkát Kiss Dániellel. Annak ellenére, hogy nem sok idejük volt az összecsiszolódásra, kiváló eredménnyel zárták az eddigi tornáikat.

A Győri Standkézilabda Clubért július első hétvégéjén is lehet izgulni: a nemzetközi tornán többek közt horvát, spanyol és szerb csapatok ellen küzdenek a Lupa-tó partján, az országos döntőt pedig augusztus 2-tól rendezik Vonyarcvashegyen.

A csapat a IX. Budapest Cup tornán vesz részt. A csoportmérkőzéseiket július 6-án, szombaton kezdték, két győzelemmel és egy vereséggel a B csoport második helyén landoltak.

A vasárnap rájuk váró viadalokból cikkünk megjelenéséig egyet már biztosan megnyertek az SC Squadra Buda ellen, a délelőtt folyamán a HirSat BHC és a Vakedo Gaw együttese ellen lépnek még homokra a középdöntőben. A mérkőzéseket a klub a TikTok-csatornáján közvetíti!