„Önzőség lenne az olimpia halasztásán szomorkodni”

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2020.03.25. 21:00

A világon végigsöprő koronavírus-járvány miatt idén nem rendezik meg a nyári olimpiát, legkésőbb egy évre elhalasztják, azaz 2021 nyarára. A Győri Úszó SE versenyzői is Tokióra készültek, de a halasztást tartják a lehető legjobb döntésnek.

„Nagyon öncélú gondolkodás lenne, ha azon sopánkodnánk, hogy később lesz az olimpia. Emberek munkája szűnt meg, a barátaim között is van többen vannak most így, emberéletekről beszélünk a vírus kapcsán, fura lenne, ha mi pedig azon szomorkodnánk, hogy nem lesz verseny” – mondta Jakabos Zsuzsanna, aki az ötödik olimpiáján állhatott volna rajtkőre a nyáron. „Ezt a helyzetet a helyén kell kezelni, és arra fókuszálni, hogy azokon segítsünk akik bajban vannak. Mondom ezt úgy, hogy az én életem nagy része a sport. A huszonharmadik szezonomat csinálom, heti tizenegy úszóedzésem van, mellette szárazföldi edzések, én is teljes erőbedobással készültem az olimpiára, de nem lehetünk ennyire önzőek. Az Eb-t, az országos bajnokságot is eltörölték, nem tudjuk, hogy mie is készülünk, páran abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy bemehetünk az uszodába edzeni, és ezért hálásnak kell lennünk. Amikor kiderül, hogy mikor lesznek versenyek, akkor tudunk majd célirányosan edzeni, és csúcsformát időzíteni. A sportnak nagyon kicsi szelete a versenyzés, a nagy része a felkészülésről szól, most arra koncentráunk, annak örülünk, hogy ezt megtehetjük. Az emberek értünk szurkolnak, amikor Magyarországot képviseljük valahol, most nekünk kell bennük tartani a lelket” – nyilatkozta Jakabos Zsuzsanna, aki mellett több győri úszónak is van már olimpiai kvótája. Ha idén nyáron lenne az olimpia akkor Szabó Szebasztián, és Lobanovszkij Maxim is ott lehetne Tokióban, de esélyes lenne a részvételre Sebestyén Dalma is.

„Egyelőre elég nehéz megemészteni, ami a világban történik, és hogy ránk ez milyen hatással van, nem csak mint sportolókra, mint emberekre is. Ilyenkor azért átértékeljük magunkban, hogy mi is az, ami igazán fontos. Az egészségünk és a szeretteink egészsége mellett mondhatni eltörpül bármilyen verseny vagy edzés eltörlése. Persze nehéz erre programozni az agyunkat, miután kemény munka és lemondások állnak mögöttünk. De, annak ellenére, hogy sorra halasztják el a sporteseményeket, én nem gondolom, hogy kukában végezné az eddig befektetett munka. Én csak annyit kívánok Mindenkinek, hogy jó egészségben vészelje át ezt a nehéz időszakot, legyünk türelmesek és tartsunk össze, hogy utána erősebben térjünk vissza, mint valaha!” – írta Facebook oldalán a Győri Úszó SE olimpikonja Sebestyén Dalma.

TV-szerkesztő: Pulai Sarolta
Szerző: Nagy Roland

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #Helyi sport |