Labdarúgás

ETO-bravúr a Magyar Kupában – a Fradit kaptuk a döntőbe jutásért!

Fotó: Vig Norbert
Szigeti Sándor
2022.03.03. 21:49

Már a legjobb négy közé kerülés volt a tét csütörtökön este a labdarúgó Magyar Kupában, ahol az ETO FC Győr igazi presztízsmeccsen fogadta a MOL Fehérvárt.

Arról, hogy miért volt különlegesen fontos a csütörtök esti találkozó mindkét fél számára itt írtunk bővebben.

Bátran kezdett az ETO, rögtön az első támadásával a Fehérvár tizenhatosán belül veszélyeztetett. Lendületesen indított mindkét csapat, ennek is köszönhetően az ETO-nál Farkas már a 3. percben begyűjtötte a meccs első sárga lapját. A vendégek előtt a 9. percben adódott az első lehetőség, ám a játékvezetők jogos les miatt megállították a fehérvári akciót. Az első negyed óra végére a Fehérvár érezhető mezőnyfölényt alakított ki, de a mélységi indításaikba rendre hibák csúsztak, így nem jelentettek veszélyt a mieink kapujára.

A 25. percben aztán felhördült az ETO Park: Tubolyt állítottak meg szabálytalanul a tizenhatoson belül. A játékvezető a büntetőpont helyett azonban a szögletzászlóra mutatott. Sarokrúgás következett, amely után könnyedén tisztáztak a fehérvári védők. Aktívabb volt a Fehérvár, de az ETO biztosan állt a lábán. Egészen a 42. percig, amikor szép összjáték végén a Fehérvár ukrán légiósa, Petrjak lőtte ki a jobb felső sarkot, megszerezve ezzel a vezetést. (0-1) A Fehérvár ukrán légiósai a gólörömkor pólóikra írt feliratokkal üzentek haza, Petrjak pedig megkönnyezte a találatot.

A 46. percben növelhették volna az előnyüket Michael Boris tanítványai, de Fadgyas magabiztosan hárította az újabb lövést. Következett a szünet, 1-0-ás vendégvezetéssel vonultak pihenőre a csapatok. A folytatásban a legnagyobb kérdés az volt, feladja-e eddigi masszív védekezését az ETO, és ezzel nyílnak-e újabb lehetőségek Stopiráék előtt.

A szünet után sem csökkent a tempó. Szimcso jutott először lövéshez a tizenhatos sarkától néhány méterre, kifelé csavarodó lövése azonban elkerülte a hosszú sarkot. Stopira paprikázta fel a győri drukkereket egy kellően alapos cipőfűzéssel, amely alatt állt a játék, majd Ljednyev gyűjtött be egy sárgát. Hamarosan Farkas előtt adódott hatalmas lehetőség az ötösön belül, ám a fehérváriak kapujában Kovács jól zárta a szöget és ha nehezen is, de lábbal végül hárítani tudott. Az ETO eddigi legnagyobb helyzetét követően mindkét oldalon cserék következtek. Kinyílt az ETO védekezése, és Fejér megyeiek rögtön éltek is a lehetőséggel: Petrjak és Hangya is közel járt a gólhoz a mieink kapuja előtt.

A 70. percben Kiss Máté hatalmas góllal egyenlített szabadrúgásból. Kovács hiába úszott a levegőben, elképesztő találat volt, 1-1-re alakult az állás. Rá alig egy percre ráadásul emberhátrányba került a Fehérvár. Fiola második sárgáját is begyűjtötte, így vezére nélkül maradt a vendégek védelme. Megjött a győri közönség hangja is: zúgott a hajrá ETO! Lendületbe jött a Győr, és átvette a mérkőzés irányítását. Vitális veszélyeztetett a 74. percben, ám ezúttal oldalhálóig jutott. A 75. percben kettő az egy ellen támadhattunk a Fehérvár kapujára, de Tamás átadása pontatlan volt, pedig sokkal többet ígért ez a helyzet.

Az utolsó tíz percben még mindkét fél előtt adódtak lehetőségek. Nyílt sisakkal támadtak a csapatok, szerették volna a rendes játékidőben dűlőre vinni a dolgot, hiszen a Magyar Kupában a továbbjutás egy meccsen dől el.

A 92. percben Óvárit, az ETO házi gólkirályát állította meg a tizenhatoson belül szabálytalanul Stopira. Farkas kiválóan helyezve, nagy erővel küldte kapuba a büntetőt, ezzel a négyperces hosszabbítás utolsó percében előnyhöz jutott az ETO.

Az eredmény már nem változott, a mieink nagyot küzdve, teljesen megérdemelten jutottak a Magyar Kupa legjobb négy csapata közé!

A találkozó lefújása után kisebb rendbontás alakult ki a lelátón, a szervezők azonban hamarosan rendet tettek.

ETO FC: Fadgyas – Kovács K., Kiss M., Bagi, Csonka, Forgács – Vitális, Tuboly, Torma, Szimcso – Farkas B. Vezetőedző: Klausz László

MOL Fehérvár FC: Kovács D. – Fiola, Bese, Stopira, Hangya – Rúben Pinto, Dárdai, Ljednyev, Alef,  Petrjak – Nikolics. Vezetőedző: Michael Boris

ETO FC – MOL Fehérvár 2-1 (0-1)

gólszerzők: Kiss M. (71.), Farkas B. (93., 11-esből), illetve Petrjak (43.)
kiállítva: Fiola (72.)
sárga lap: Farkas B. (3.), Toma (61.), Kovács K. (64.), illetve Ljebnyev (55.), Fiola (58., 72.), Pinto (78.)

Értékelések:

Kiss Máté: „Úgy érzem, a teljes csapat kitette a szívét a pályára az egész meccs során! Szeretném megköszönni a fantasztikus közönségnek, a drukkereinknek, hogy így biztattak bennünket. Eszméletlenül örülünk a győzelemnek. A bajnokságban még adósok vagyunk a jó eredménnyel, de reméljük hamarosan a bajnoki szereplésünk is javuló tendenciát mutat majd.”

Klausz László: „Jól éreztem magam a pálya szélén, hiszen azt láttam a pályán, amit a találkozó előtt a játékosokkal együtt közösen elterveztünk. Volt pár napunk, hogy átbeszéljük a dolgainkat, és mentálisan is felkészüljünk erre a találkozóra. Nagyon örülök a sikernek!”

A találkozó után nem sokkal megtartották a Magyar Kupa elődöntőinek sorsolását az M4 Sport stúdiójában. Az ETO-t húzták ki elsőként, ellenfélként pedig a Ferencvárost kaptuk. A másik ágon Paks-Újpest találkozót rendeznek. A találkozók időpontja: április 19-20.

Galéria: Vig Norbert

Kapcsolódó témák: #ETO FC Győr | #labdarúgás | #Magyar Kupa |