Minitorna

Elitkörbe jutott az U19-es labdarúgó-válogatott

Fotó: mlsz.hu
Győr+
2021.10.12. 17:54

Az U19-es magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki selejtezőcsoportját megnyerve jutott a tavaszi elitkörbe. Timár Krisztián szövetségi edző együttese a fehéroroszok 2-1-es legyőzésével rajtolt a Győrben és Gyirmóton rendezett négycsapatos minitornán.

Férfi U19-es válogatottunk kényelmes helyzetben várta az ETO Parkban, illetve Gyirmóton rendezett Európa-bajnoki csoportkör utolsó fordulóját, hiszen a fehéroroszok 2-1-es és az észtek 2-0-s legyőzésével már a második körben kiharcolta a továbbjutást az elitkörbe.

Az utolsó játéknapon az osztrák válogatott volt az ellenfél az ETO Parkban, amely az észteket 4-0-ra verte, Fehéroroszországgal pedig 1-1-es döntetlent játszott. A mieink számára egy döntetlen is biztos csoportelsőséget jelentett, a magyar együttes azonban győzelemmel szerette volna befejezni szereplését a viadalon.

Tímár Krisztián nem jelölte a kezdőcsapatba az előző két meccsen három gólt szerző Sztojka Dominikot, valamint Csinger Márkot, mindketten kaptak már sárga lapot az előzőekben, és egy újabb figyelmeztetés elitkörös eltiltást vont volna maga után.

Jól kezdtük a mérkőzést, Biben Barnabás rögtön a 2. percben lőtt egy felső kapufát, a kipattanót Benczenleitner Barna lőtt a kapu mellé. A folytatásban az osztrákok játszottak enyhe fölényben, de a magyar válogatott nem tért el megszokott stílusától, és a játékrész második felére átvette az irányítást. A 34. percben megszereztük a vezetést: Szendrei Ákos fordult le a védőjéről, majd több osztrák játékos szorításában kapura tört, és a kifutó kapus mellett a hálóba gurított (1-0). Az osztrákok a 40. percben egy szöglet után Huskovic góljával egyenlítettek, majd egy perccel később Omic átlövését védte nagy bravúrral Senkó Zsombor, így 1-1-es döntetlennel ért véget a félidő.

A szünetben Tímár Krisztián egyet cserélt, majd az 55. percben két újabb cserével frissítette együttesét. Az osztrákok számára volt fontosabb a gólszerzés, ők kizárólag a győzelemmel érhettek oda az első helyre. Ennek megfelelően a vendégek többet támadtak, veszélyesebben futballoztak, míg a mieink a szervezett, fegyelmezett védekezés mellett a labdaszerzésekből próbáltak meg gyorsan az ellenfél kapuja elé érni. A mérkőzés végéig nem változott az eredmény, a magyar csapat hét ponttal, két győzelemmel és egy döntetlennel a csoport élén végzett, így az elitkör decemberi sorsolásán két csoportmásodikat és egy csoportelsőt kap majd ellenfélnek.

– Gratulálok a csapatomnak, sokan erőn felül teljesítettek ezen a mérkőzésen. A játékosok megvalósították, amit kértem tőlük, akárcsak az eddigi mérkőzéseinken, most is magasan védekeztünk, igyekeztünk már az ellenfél térfelén letámadni. Egy ilyen jó csapat ellen ez persze kockázatokkal jár, de hiszek benne, hogy csak ezzel a hozzáállással lehetünk eredményesek hosszú távon, és ellenféltől függetlenül ragaszkodunk ehhez a játékstílushoz. Győztes mentalitású játékosaink vannak, ezt az egész csapaton lehetett érezni, és nemcsak a mai mérkőzésen, hanem a teljes torna során. Úgy érzem, megérdemelten nyertük meg a csoportot, bízom a sikeres folytatásban – értékelt a mérkőzés után Tímár Krisztián.

A tavaszi elitkörben hét darab négyes tornát rendeznek, mindegyik kvartettből az első helyezett jut majd ki a szlovákiai kontinensviadalra.

Forrás: mlsz.hu