Elhitettem velük, hogy tudnak focizni!

Venesz Klaudia Fotó: O. Jakócs Péter
2024.05.27. 06:50

A Merkantil Bank Liga 34. fordulójában lélegzetvisszafojtva figyelte minden ETO-szimpatizáns, de még a csoport és a felsőbb osztály csapatai is az ajkai pályára lépést. Kilenc év után a győri klubot az NB 1-be jutástól egyetlen pont választotta el a vasárnapi mérkőzés előtt.

A pünkösd hétfői, Vasas elleni 3:2 után egyből megindultak a találgatások, vajon tálcán kínálja-e az Ajka az ETO-nak a feljutást. A Veszprém megyei együttes azonban tisztességgel küzdötte végig a rendes játékidőt és a rá vert, ötperces hosszabbítást, sőt: emelt fővel viselte a szabálytalankodó Csemer kiállítását is. Az eső áztatta kezdés adott okot a bizonytalan mozgásokra a pályán, de a fiúk végig szépen tartották a lépést és a 25. percben Riquelme Rodrigues lecsapott a lehetőségre, amelyből gólt kovácsolt. A találkozó egyetlen hálót érő találatát nagyobb helyzetek nem követték, de a játékosok hatalmas elánnal vitték végig a mérkőzést.

A pszichikailag óriási nyomás alatt lévő ETO figyelmét nem lehetett kizökkenteni, végig fókuszáltan és adrenalingőzben hajtották végig a meccset a lefújásig. A találkozó 0:1-es végeredménye eldöntötte a Győr sorsát: 9 év után újra NB 1-ben a helye Borbély Balázs együttesének. Az ünneplés már az ajkai stadion gyepén elkezdődött, itt kaptuk mikrofonvégre a győztes csapat vezetőedzőjét.

„Kicsit elfáradtam, most pihenni szeretnék, de a következő hetekben eldől a sorsunk” – kezdte Borbély Balázs. Leginkább arra voltunk kíváncsiak, mi történt az elmúlt időszakban az öltözőben, mivel érte el azt, hogy a csapat felszívja magát. „Elhitettem velük, hogy tényleg tudnak focizni, és elhitettem velük, hogy tényleg jó játékosok. Tettem a dolgom” – mondta az edző. A jövőbeni tervekről pedig szűkszavúan csak ennyit nyilatkozott: „Az NB 1 színvonalas bajnokság, nagy kihívás a klub számára. Hogy mit hoz a jövő, még nem tudom. Meglátjuk.”

Eufória – játékos és szurkoló együtt ünnepelte az ETO feljutását az ajkai stadion gyepén

Mindenesetre, az örömmámorban úszó szurkolók már a „Mágus 2” becenévvel illették, és a vezetőedző biztosan mélyen belevéste magát az ETO történelemkönyvébe azzal, hogy visszaadta Győrnek azt a futballcsapatot, amit egy méltatlan hátrasorolással veszített el.

Az Ajkára érkező szurkolók részesei akartak lenni a feljutás pillanatának, nem csoda hát, hogy pillanatok alatt kapkodták el a jegyeket még úgy is, hogy a hazaiak méltányos hozzáállásának köszönhetően plusz szektort nyitottak meg a vendégszurkolók számára. Az ETO középpályása, Vingler László nagyapjával latolgattuk az esélyeket a mérkőzés előtt. Cserjés László Gábor úgy vélte, agresszívabban kellene játszani, hiszen a Vasas elleni mérkőzésen is magunkra húztuk az ellenfelet és visszafogottak voltunk. „Az én koromban nem volt hazaadás, meg hátul tologatás, hanem támadás volt. A nemzetközi foci is ebbe az irányba megy. De ha hátul vagyunk, akkor ki rúgja a gólt? A focit gólra játsszák” – véli az ETO „Öreg Fiúk Szurkolóinak” egyik vezéregyénisége.

Mindenesetre, az edzői taktika és a játék egyenesen az NB 1-be repítette a fiúkat. A Széchenyi téren hatalmas örömünnep várta a csapatot, nyakukba akasztották a bajnoki ezüstöt és levegőbe emelhették a jól megérdemelt üvegkupát is.

Nehéz szezon vár rájuk visszatérőként, hiszen az NB 1 valóban más liga, sokkal keményebb a játékstílus és rengeteg feladat vár a videóelemzőkre is.

Borbély sorsa és a folytatás hamarosan eldől, az ETO FC Győr szurkolói nagyon izgalmas szezonnak néznek elébe.

Kapcsolódó témák: #ETO FC Győr | #futball | #NB I | #sport |