Íjászat

Egyre népszerűbb sport az íjászat

Fotó: Németh Boglárka
Németh Boglárka
2021.08.16. 14:30

Egyre népszerűbb az íjászat Magyarországon, ez volt 25 év óta az első olimpia, ahol ebben a számban ismét képviselték hazánkat. Balogh Mátyás 33. helyezett lett Tokióban. Kóbor Edit, a Dream Team edzőjeként nagyban hozzájárult a fiatal versenyző sikereihez.

A Magyar Íjász Tanoda SE vezetőedzőjeként számos fiatallal szeretették meg ezt a sportot. Jelenleg, 45-en edzenek náluk, köztük egy korábbi világbajnok is.

A 2015 óta működő tanoda vezetőedzője, Kóbor Edit korábban a Dream Team edzőjeként egy csapat tehetséges fiatalt indított el azzal a céllal, hogy a mostani tokiói olimpián szerepeljenek. A tanítványok közül ez Balogh Mátyásnak sikerült, aki 33. helyezést ért el, amellyel Kóbor Edit szerint hazánk újra felkerült az íjászat világtérképére.

Fotó: Németh Boglárka

A vezetőedző szerint ez a sport nagyon sok mindenre megtanítja az embert: például önfegyelemre, koncentrációra és fejleszti az mentális teljesítőképességet is.

Fotó: Németh Boglárka

Az écsi tanoda tagjai az edzéseken különböző távolságokra lőnek. A legkisebbek csak a közeli nyúl vagy keselyű bábukra, míg a többiek 10, 12, 30 vagy akár az olimpiai szerepléshez is elvárt 70 méterre is céloznak.

A koronavírus járvány az íjászokat is próbára tette, de a jövőbe tekintenek és az elmúlt időszakban többet tudtak a mentális edzésekre fordítani. Ősztől pedig újult erővel lövik majd az íjakat és remélik a járvány negyedik hulláma nem befolyásolja majd az edzéseket.

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #íjászat |