„Edzünk tovább, de a bizonytalanság nagyon nyomasztó”

Fotó: O. Jakócs Péter
Nagy Roland
2020.03.20. 18:28

A sportvilág is megszenvedi a koronavírus-járványt, rengeteg versenyt halasztottak el, sportlétesítményeket zártak be, és az sem biztos, hogy július végén fellobban az olimpiai láng Tokióban. A győri sportolók többsége otthonában edz, és reménykedik abban, hogy folytatódik a versenyszezon.

Úsznak tovább

A városból a legtöbb sportolót a Győri Úszó SE adná az olimpiára, a klubnak jelenleg három kvótával rendelkező úszója van, de ez a szám tovább nőhet. Hogy milyen kvalifikációs versenyeken, az még bizonytalan. A győri sportlétesítményekben, így az Aqua Sportközpontban is csak azok a versenyzők edzhetnek, akik az ötkarikás játékokra készülnek.

Petrov Iván, Győr sportért felelős polgármesteri biztosa, a GYÚSE vezetőedzője szerint hiába bizonytalan a jövő, egyelőre edzésben maradnak az olimpikonok.

Egyelőre a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem halasztotta el az olimpiát, így azok a versenyzők, akiknek az élete nagyon függ ettől az eseménytől, továbbra is készülnek. Jó lenne már valami biztosat tudni. Ha halasztás következne, akkor az nyilván megváltoztatná a felkészülés rendjét, a válogatási elveket, és akkor most valószínűleg pihenőre vonulnának az úszók. Addig azonban nem lehet lazítani, hiszen az összes többi olimpikon is így tesz. A mi Tokióra készülő sportolóink, Jakabos Zsu, Szabó Szebasztián, Lobanovszkij Maxim, Sebestyén Dalma esetében gyakorlatilag kijárási tilalom van, ők az uszoda és a lakásuk között mozognak, nem találkoznak másokkal. Ők naponta 5-6 órát edzenek, attól függ, milyen felkészülési ciklusban vannak. Háziverseny van naponta az órával, és ebben a vészterhes időszakban próbálunk olyan hangulatot teremteni, ami kihozza belőlük a legjobb eredményt. Változó egyébként, hogy sportolók hogyan látják a koronavírus miatt kialakult helyzetet. Jakabos Zsuzsanna például amellett volt, hogy el kell halasztani az országos bajnokságot, mert ha minimális esélye is van annak, hogy bárkit megfertőzzünk, az egy felesleges kockázat. Volt olyan úszó is, aki azért panaszkodott, hogy mennyi energiát fektetett az egész felkészülésbe, és legyen verseny. Az olimpia nyáron kell, hogy legyen, egy téli gerelyhajítás Tokióban furán nézne ki” – mondta Petrov Iván.

Jakabos Zsuzsanna (Fotó: Marcali Gábor)

Első az egészség

A GYAC-ban a különböző szakosztályokban, a tornától az atlétikáig ezerkétszázan sportolnak rendszeresen. A klub szünetelteti az edzéseket, de amiben csak tud, segíti sportolóit. A GYAC otthona, az Olimpiai Sportpark zárva tart.

„Szomorú helyzet, de mint minden más klubnak, nekünk is alkalmazkodni kell, így leállítottuk az edzéseket. Jelenleg három, olimpiára esélyes sportolónk tud még készülni a megszokott körülmények között. A többiek otthon oldják ezt meg, az edzők bármiben tudnak segíteni, edzéstervben, online felületeken akár videós útmutatásokkal. Büszke vagyok rájuk, hogy mindenki rögtön jelentkezett az új ötletekkel. Többségében utánpótlás korú sportolóink vannak, akik maximális fegyelemmel betartják a különböző ajánlásokat, nem volt vita abból, hogy nem lehet használni a létesítményt, mindenki rögtön megértette, hogy első az egészség. Olasz ismerőseimmel beszélek legtöbbet, az ő esetükből tudunk talán leginkább tanulni. Minél előbb drasztikusnak tűnő lépéseket teszünk meg, annál jobban tudunk kijönni ebből a helyzetből” – nyilatkozta a Győr Plusznak Petrahn Barbara klubmenedzser.

Kardos Botond (Fotó: Marcali Gábor)

Itt a vége

Az UNI Győr MÉLY-ÚT női kosárlabdacsapata története egyik legrosszabb idényét futotta. Az együttes a nyolcadik helyen zárta az alapszakaszt, a rájátszásban pedig a listavezető Sopron ellen játszott volna, nem esélyesként. A szövetség úgy döntött lezárja a bajnoki küzdelmeket, ez azt jelenti, hogy ebben az évadban bajnokokat sem hirdetnek, illetve kiesők sem lesznek.

„Senkinek nem jó, ha egy bajnokság az eredetileg tervezett időpont előtt befejeződik. A mi csapatunk a 2013-as baleset után már megtapasztalta, hogy mennyire nehéz valamit szinte a nulláról újrakezdeni. Sajnos most minden csapat megtapasztalja, milyen, amikor külső körülmények miatt félbeszakad a megálmodott, megtervezett munka. Mi úgy készültünk a rájátszásra, hogy az alapszakaszban elért nyolcadik helyezésünknél jobbat érünk el és kivívjuk a nemzetközi szereplésre feljogosító helyek valamelyikét. Sajnos azonban ez már lehetetlen, most más a prioritás. Így is előre kell tekinteni, elkezdtük lefektetni a következő évadunk szakmai alapjait, közben folyamatosan tájékoztatást nyújtunk felnőtt és utánpótlás játékosainknak. Hétfőn az utánpótlás-együtteseink játékosainak otthon végzendő, egyéni edzésprogramot küldtünk ki elektronikus úton, illetve a győri iskolai partnerintézményeinknek felajánlottuk edzőink szakértelmét, az általuk kidolgozott edzésprogramok felhasználásának lehetőségét, két intézmény már élt is a lehetőséggel. Mi is a győri közösség tagja vagyunk, a saját eszközeinken, lehetőségeinken keresztül segíteni szeretnénk – mondta Fűzy András, a klub elnöke.

UNI Győr MÉLY-ÚT (Fotó: Marcali Gábor)

Várják a BL folytatását

A magyar női kézilabda-válogatottra, és az Audi ETO-ra az idény legsűrűbb, egyben legszebb része várt tavasszal. A nemzeti csapat Győrben vívhatta volna ki ezekben a napokban az olimpiai részvételt, majd néhány nappal később Európa-bajnoki selejtezőt játszott volna. Az ETO mérkőzései is elmaradtak, egyelőre bizonytalan, hogy mikor folytatódik a bajnokság, a Magyar Kupa és a Bajnokok Ligája. Utóbbiban már a negyeddöntőknél tartott a csapat, a CSM Bucuresti elleni párharcot halasztották későbbre.

Mindenki otthon van, kaptunk edzéstervet, és eszerint készülünk tovább, megpróbálunk minél kevesebb időt más emberek között tölteni. Amíg nem volt a közelünkben a veszély, nem éreztük igazán a súlyát. Eleinte sűrűbben takarították az öltözőket, a kézfertőtlenítést is elkezdtük, ezek a megelőzést szolgálták, de drasztikus változásokat nem tapasztaltunk, aztán eléggé hirtelen jött a szigorúbb rész. Meghatározatlan ideig szól a kézilabda-mérkőzések halasztása, ez mindenkit megvisel, hiszen most jött volna a szezon hajrája, amikor remélhetőleg a sikereket is együtt ünnepelhettük volna a szurkolókkal. Sajnos nincs más választásunk, ezt a helyzetet elfogadtuk, a saját és mások egészsége érdekében. Bízunk benne, hogy még ebben a szezonban le tudjuk játszani a meccseket. Nyilván nagyon nehéz így felkészülni, hogy mindenki otthon edz, reméljük, hamarosan visszatér minden a régi kerékvágásba és dolgozhatunk. Természetesen tartjuk a kapcsolatot a csapattársainkkal, és van egy közös netes beszélgetős csoportunk, ahol mindenki jelzi, hogy mi történik vele, hol van éppen– mondta Fodor Csenge, az Audi ETO válogatott szélsője.

Fodor Csenge (Fotó: O. Jakócs Péter)

Házi karanténban edz

A SZESE 18 éves cselgáncsozója, Sipőcz Richárd egyre előrébb lépkedett súlycsoportja világranglistáján, így esélye volt arra, hogy ott legyen a tokiói olimpián, ha lesz egyáltalán olimpia. A kvalifikációs versenyek elmaradnak, a jelenlegi terv szerint ezeket később pótolják. Ahogy a többi sportág képviselője, Ricsi sem tud a megszokott helyen és rend szerint edzeni.

Itthon edzek, éppen építjük a házi konditermet ebben a pillanatban is, megpróbáljuk megteremteni a lehető legjobb feltételeket. Kisebb csapatban futunk délutánonként, kimozdulunk a zárt térből. Az egyik csapattársam tud átjönni, és akkor lesz ellenfél is, de nyilván ez távol van az ideális helyzettől. Eltolták június végéig a kvalifikációs versenyeket, lehet még gyűjtögetni a pontokat, a budapesti verseny például Grand Slam lesz, amiért több pont jár. Én most úgy érzem, hogy kevés esély van arra, hogy nyáron Japán olimpiát rendezzen.

Sipőcz Richárd és Pryma Attila (Fotó: Széchenyi István Egyetem)

Megszakított felkészülés

A kajak-kenu az egyik olyan sportág, amelyben a magyar csapat a legtöbb érmet remélheti a 2020-as tokiói olimpián. A válogatott legjobbjai Portugáliában, Spanyolországban és Dél-Afrikában edzőtáboroztak, azonban a koronavírus-járvány miatt meg kellett szakítaniuk a felkészülést, és haza kellett jönniük Magyarországra. A Graboplast Győri VSE háromszoros olimpiai bajnoka, Kammerer Zoltán Sevillából utazott haza

Kammerer Zoltán (Fotó: Facebook)

„Február közepétől három hétig Dél-Afrikában edzőtáboroztunk, ott még nem volt semmi, hazajöttünk, és egy hét után mentünk tovább Sevillába, március 8-án, terveink szerint három hétre. Eleinte sokan voltak a városban, az éttermekben várnunk is kellett a helyre, aztán múlt hét szerdán az angolok eltűntek az edzőtáborból. Másnap már arról jöttek a hírek, hogy egyre több fertőzött van, így nekünk is megszervezték az utazást. Hazajöttünk, azóta házi karanténban van mindenki, én tudok úgy edzeni, kondizni, hogy nem találkozok senkivel. Volt már egy koronavírustesztem, lesz még egy. A válogatóversenyek rendje teljesen borult, nem tudjuk, mi lesz, ahogy azt sem, hogy lesz- e egyáltalán olimpia. Ha elmaradna, nem én lennék a legnagyobb vesztese a dolognak, hanem például a klubtársam, Kopasz Bálint, aki aranyéremre esélyes. Őt lelkileg biztos, hogy nagyon megviselné. A bizonytalanság nagyon rossz most. Bálintnak biztos, hogy úgy van kiszámolva az éve, hogy augusztus 8-án lenne topformában. Ez a helyzet mindent átrendez. Napról napra egyre hálásabb vagyok az elmúlt harminc évnek, amikor tudtam minden nehézség nélkül kajakozni – nyilatkozta a Győr Plusznak Kammerer Zoltán.

Kapcsolódó témák: #Helyi sport | #koronavírus |