Digitális játszótér, amely mozgásra nevel

E-sport és mozgás: remekül megfér együtt a kettő!

Fotó: Marcali Gábor
Szigeti Sándor
2020.10.22. 16:11

Egészen különleges helyszíne Győrnek a szeptember elején útjára indult Zoon Születésnapi és Fejlesztő Központ a Puskás Tivadar utcai Vital Centerben. A tabletek és számítógép monitorok előtt felnövő generáció számára hozzák el a mozgás örömét, ahová ráadásul nem csak a gyerekeket, hanem az újdonságokra nyitott szülőket, sőt, nagyszülőket is várják.

Az egész történet azzal kezdődött, hogy Marczali Vilmos kétgyermekes apukaként valamilyen hasznos és érdekes délutáni elfoglaltságot keresett a gyermekeinek Győrben:

Marczali Vilmos

„Abban a korban vannak, amikor a hagyományos játszóházak már nem érdeklik őket, minden héten pedig nem lehet állatkertbe, vagy e-gokartozni járni. Így aztán elkezdtem gondolkozni egy olyan helyen, ami izgalmas és érdekes alternatívát jelent a 8-14 éves korosztály számára, így született meg a fejlesztőközpont és a digitális játszótér ötlete.”

Vilmos összeismerkedett Pénzes Andrással, a Royal Club Kulturális és Sport Egyesület elnökével, akinek a hagyományok társasjátékok mellett szívügye az e-sport több ága is, így aztán hamar megszületett a döntés: közösen folytatják a munkát.

„Az egyesületünkben gyakorlatilag mindenki diplomás. Pedagógusok, gyógypedagógusok alkotják a tagság többségét, de akad köztünk pszichológus is. Célul tűztük ki, hogy a monitor előtt felnövő generációk életébe is belecsempésszük valamiképpen a mozgást. Erre pedig kiváló lehetőséget nyújtanak az olyan virtuális játékok, amelyek az egész testet átmozgatják. Amikor először beszélek erről a szülőknek, általában furcsán néznek rám, aztán amikor meglátják a gyöngyöző homlokú, és kellemesen elfáradt gyermekeiket, rögtön megértik miről van szó – meséli András.

Megvalósításhoz szép, tágas, gyermekbarát, és nem utolsósorban jól felszerelt helyiségek állnak az ötletgazdák rendelkezésére.

„Természetesen vannak hagyományos e-sport játékaink is, hogy könnyebben induljon az ismerkedés. Itt azonban a gyerekek mellé kapják a mozgás lehetőségét is. Hétvégente beüzemeljük a szivacslövő pályát, ami nagy csaták helyszíne, a szomszédunkban pedig judo klub működik. Így azok a gyermekek is kapcsolatba kerülhetnek egy hagyományos fizikai sporttal, akik egyébként vonakodnak bármilyen edzésre elmenni – mondja Marczali Vilmos, aki maga is úgy lett judós, hogy a fiát hozta rendszeresen edzésekre, még végül egyszer megunta folyosón való várakozást, és beállt a többiek közé.

És ha már szülők, és nagyszülők, Vilmos és András rájuk is gondoltak:

„Naponta látjuk, mekkora szakadék van az egyes generációk digitális készsége és jártassága között. Éppen ezért mi a szülőket és a nagyszülőket is örömmel várjuk, ha szeretnék jobban megismerni, vagy éppen kipróbálni azokat a játékokat és eszközöket, amelyek a gyermekeik, unokáik számára a mindennapokat jelentik. Fontos, hogy hozzánk sajátos nevelési igényű, sni-s és adhd-s gyerekek is jöhetnek. Nálunk pedagógusok és gyógypedagógusok figyelnek rájuk, ami azt hiszem, komoly segítség a szülőknek – hívja fel a figyelmet András.

A különleges digitális játszótér és fejlesztőközpont minden hétköznap délután négytől este nyolcig tart nyitva,nyaranta pedig tematikus táborokat is szerveznek. Az idei nyáron nagy sikerrel rendezték meg a bűvész-, a gamer-, és a Harry Potter táborukat, de a mostani hétvégén is érdemes lesz rájuk figyelni:

„Október 25-én, az ünnepi hosszú hétvége vasárnapján tartjuk meg a családi nyílt napunkat, ahová kortól függetlenül mindenkit nagy szeretettel várunk, aki szeretne bennünket kicsit jobban is megismerni. Csupa érdekes és izgalmas dologgal készülünk, a részletes program megtalálható lesz a Facebook-oldalunkon – invitálta ezúton is az érdeklődőket Marczali Vilmos.

Kapcsolódó témák: #e-sport | #Győr | #szabadidő | #szórakozás |