Dunai Regatta: Újra csúcson az egyetem sárkányhajócsapata

Fotó: Széchenyi István Egyetem
Győr+
2022.10.04. 09:34

Győr, a folyók városa. A név a győri Széchenyi István Egyetemet is kötelezi, ennek megfelelően a vízen is színes sportélettel, kiemelkedő eredményekkel rendelkezik. Az intézmény hétvégén újabb nagy sikert ért el, hiszen sárkányhajócsapata első helyet szerzett a VII. Dunai Regattán, ahol Magyarország neves egyetemeinek sportolói küzdöttek meg egymással.

Budapest szívében, legnagyobb folyónk Parlamenttől Műegyetem rakpartig húzódó szakaszán rendezték október első hétvégéjén a Dunai Regattát. A népszerű egyetemi evezős- és sárkányhajóverseny, sport-, zenei és kulturális fesztivál hagyományos résztvevője a Széchenyi István Egyetem, amely története során először 2015-ben nyerte meg az esemény sárkányhajóversenyét. Azóta több alkalommal is csak hajszál híján maradtak le az első helyről, de nem adták fel, és a kitartó munkát siker koronázta. Az idei verseny második futamában a győri csapat a Pécsi Tudományegyetemet, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, a Pannon Egyetemet és a Semmelweis Egyetemet megelőzte az élen végzett.

A siker hátteréről a győztes hajó edzőjét, Hegedüs Pétert kérdeztük. Mint mondta, a húszfős hajó használatát, valamint a nyári edzések helyszínét a Győri Vízisport Egyesület (GYVSE) biztosítja számukra, míg a téli alapozás az egyetem konditermében zajlik. A legénység toborzására az egyetemi sportnapok adnak lehetőséget, a világjárvány tehát az utánpótlás biztosítását is megnehezítette. Az ellenfelek között ráadásul egy igazán kemény vetélytárs is akadt, hiszen a pécsiek idén egészen az egyetemi világbajnoki címig meneteltek.

Szerencsére világbajnokokban mi sem szűkölködtünk, ugyanis az ország egyik legjobb – ha nem a legjobb – csapatánál, a Rába Sárkányhajó Klubnál több egyetemista is evez, a GYVSE pedig kenus fiúkat »kölcsönzött« nekünk. Nem utolsó sorban pedig ott eveztek a tavaly végzett saját versenyzőink is. Mindannyian odatették magukat, Turóczi Szabolcs kormányzása és irányítása mellett feljutottak a dobogó tetejére” – hangsúlyozta az edző.

Végezetül kifejtette: „Számomra – és természetesen az egyetem számára is – az a legfontosabb, hogy minél több hallgatót bevonzzunk akár a profi sport, akár csak a szabadidősport világába. A magas szintű szakmai tudás átadása mellett ugyanis az intézmény az egészséges életmód feltételeinek megteremtését is kiemelt feladatának tekinti. Amióta elkezdtem foglalkozni az egyetemi sárkányhajózással, csaknem négyszáz hallgató fordult már meg a csapatban, és ennél is jóval többen próbálták már ki ezt a tevékenységet. Azt szeretném, hogy minél többen csatlakozzanak ehhez a lelkes és vidám társasághoz, és akkor ígérjük: lesz még néhány sárkány éve.”

A győztes csapat névsora:

Huszka Alexandra, Barta Dorottya, Bertalan Laura, Bilstein Barbara, Bucsi Blanka, Káli Rebeka, Kovács Kíra (csapatkapitány), László Gabriella, Németh Zsófia, Schiewerth Nelli, Ambrus Ádám, Balla Levente, Brückl András, Fogarasi Gergő, Forró Bence, Kovács Balázs, Kuska Bence, Nagy Domonkos, Rumi Gergő, Szanyi Dávid, Turóczi Szabolcs.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Kapcsolódó témák: #sárkányhajó | #Széchenyi István Egyetem |