Davis Kupa: német továbbjutás Tatabányán

MTI
2024.02.03. 17:03

Valkusz Máté két szettben kikapott Jan-Lennard Strufftól szombaton a Tatabányán zajló Magyarország-Németország tenisz Davis Kupa-selejtező negyedik mérkőzésén, ezzel eldőlt a Davis Kupa-párharc kimenetele.

Az 1-2-re álló párharc a két első számú játékos, azaz Marozsán Fábián és Struff összecsapásával folytatódott volna – annak a tudatában, hogy német siker esetén véget ér a csata, magyar diadalnál pedig jöhet az utolsó felvonás Fucsovics Márton és Dominik Koepfer főszereplésével. Nagy Zoltán kapitány azonban változtatott a felálláson, és Marozsán helyett – aki saját bevallása szerint nincs élete formájában – Valkuszt küldte pályára.

A világranglistán 213. magyarnak viszont nagyon is jól megy mostanában, ugyanis januárban a selejtezőből indulva életében először feljutott élete első Grand Slam-főtáblájára az Australian Openen, ahol négy szettre kényszerítette a top 50-es ausztrál Max Purcellt. Tatabányán viszont még nehezebb feladat várt rá az őt 189 hellyel megelőző Struff személyében, aki ugyanakkor pénteken játszmát sem nyert Fucsovics Márton ellen.

Első találkozójukon a 25 esztendős Valkusz öt gémen át állta a sarat, de ekkor nyolc évvel idősebb riválisa már kihasználta harmadik bréklabdáját, majd 5:2-re elhúzott. Struff egyre inkább “elengedte a kezét”, mindenhonnan tüzelt, és sorozatban három ásszal lezárta a 31 perces szettet.

A folytatásban a hazaiak volt junior világelsője 2:2 után került ismét brékhátrányba, majd az ellenfél tovább ütötte az ászokat, aztán 2:4-nél – Valkusz negyedik kettős hibáját követően – megint elvette az elbizonytalanodó magyar szerváját. Innentől már nem volt kétséges, ki lesz a győztes, Struff magabiztosan lezárta a találkozót, amely 59 percig tartott.

A párharcot megnyerő, háromszoros Davis Kupa-bajnok németek tehát továbbjutottak a DK-finálé 16 csapatos csoportkörébe, a vesztes magyar együttes pedig osztályozót vív ősszel.

A magyar válogatott sorozatban ötödször selejtezett a fináléba jutásért, és ezekből egyszer, 2018-ban jött össze a világdöntő.

A párharc negyedik meccse után a műsorközlő bejelentette, hogy vége a programnak, de tíz perccel később kiderült – miközben a közönség java része már hazament -, hogy a két kapitány döntése alapján lejátsszák az ötödik mérkőzést is. A már tét nélküli összecsapáson hazai részről Piros Zsombor lép majd pályára.    
    
Eredmény:
Magyarország-Németország 1-3 – állás négy mérkőzés után
——————————————————-
Valkusz Máté – Jan-Lennard Struff 3:6, 2:6
    korábban:
Marozsán Fábián, Valkusz Máté-Kevin Krawietz, Tim Pütz 3:6, 6:7 (3-7)
    pénteken játszották:
Marozsán Fábián-Dominik Koepfer 2:6, 6:7 (4-7)
Fucsovics Márton – Jan-Lennard Struff 6:3, 7:5

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #davis-kupa | #Németország | #Tatabánya |