Darts

Darts-vb halasztás: „A csalódottság után már előre tekintek”

Fotó: Ács Tamás
Szigeti Sándor
2022.01.03. 19:45

Tegnap este, január másodikán az amerikai Paula Murphy ellen kezdte volna meg szereplését a WDF darts világbajnokságon Ihász Veronika, a Győri Darts Club versenyzője. A vb-t azonban a covid-járvány miatt elhalasztották.

Ihász Veronika novemberben sporttörténelmi tettet hajtott végre, hiszen a nőknél első magyarként jutott ki a legjobb amatőr versenyzőket tömörítő World Darts Federation (WDF) londoni világbajnokságára. A sikeres kvalifikáció után valóságos hidegzuhanyként érte a hír, hogy az ismét fokozódó covid-járvány miatt a világbajnokságot végül három hónappal elhalasztották. A Győri Darts Club kiváló dobóját többek között arról kérdeztük, hogyan élte meg az elmúlt időszakot:

Mit érzett, amikor bejelentették a halasztást?

Éppen dolgoztam, és elsőre nem is akartam elhinni, mi történt. Úgy három napig nem igazán lehetett velem beszélni erről, nagyon mérges voltam. Nagyon vártam és nagyon készültem erre a világbajnokságra, szerettem volna végre tábla elé állni. Már a szállásunkat is lefoglaltuk Londonban, a repülőjegyet pedig éppen aznap este akartuk megvenni, amikor lefújták az eseményt. Még jó, hogy nem vettük meg előbb a repülőjegyet, mert akkor elbuktuk volna a pénzt.

Ezek voltak tehát az első reakciók, de hogy látja most a helyzetet?

Viszonylag hamar elkezdtem a dolgok jó oldalát nézni. Tulajdonképpen szerencse, hogy nem végleg törölték, hanem csupán a naptárban eltolták a vb-t, méghozzá áprilisra. Így aztán ha később is, de lesz lehetőségem bemutatkozni. A férjemmel ennek megfelelően átírtuk a felkészülési programot és az edzéstervet. Több mint három plusz hónapot kaptunk, hogy minden a helyére kerüljön. Balázs Gábor, a Magyar Darts Szövetség elnöke a mostani halasztástól függetlenül további támogatásáról biztosított, amiért nagyon hálás vagyok. Úgy érzem, a megfelelő háttér biztosított a felkészülésemhez, és ez nagyon fontos.

Ihász Veronika (Fotó: Ács Tamás)

A vb-sorsolását azért így is megtartották. Paula Murphy személyében az első körben egy amerikai, majd egy angol ellenfél vár önre. Mit tud róluk?

Hagyományosan nem szoktam foglalkozni az épp aktuális ellenfeleimmel. Viszont kifejezetten szeretek olyan dobók ellen játszani, akikkel korábban még nem találkoztam, így örülök ennek a sorsolásnak. A férjem azért utána nézett az eredményeiknek, de a tábla elé állva már nem ez lesz az igazán fontos, hanem az, hogy ki mennyire lesz koncentrált és milyen napot fog ki. Annyit azért tudok, hogy a világelső Deta Hedmannel csak az elődöntőben kerülhetek össze, nagyszerű lenne vele ott összecsapni.

Mi következik most, hogyan telik majd ez a három hónap?

Éppen tegnap este fél kilenckor játszottam volna az első mérkőzésemet a világbajnokságon, a legendás Lakeside klubban, így talán érthető, hogy nem a tegnapi volt a legvidámabb estém. Viszont előre tekintek. A munka és a család mellett is igyekszem kihasználni a rendelkezésre álló több időt, alapos edzésmunkába kezdek, és már nagyon várom az áprilist. Hiszen halasztás ide, vagy oda, ott leszek a világbajnokságon!

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #Győr | #győri darts klub | #világbajnokság |