Családban marad: Csay Renáta és fia egy VB-n indul

Fotó: Ács Tamás
Szigeti Sándor
2022.09.25. 08:13

Példátlanul gazdag sportpályafutásának történetét 45 évesen, a jövő heti portugáliai kajak maraton világbajnokságon írhatja tovább Csay Renáta. A kétgyermekes családanya ráadásul a nagyfiával együtt versenyzik majd a világeseményen.

Nem fáj már a versenysport?

Őszintén? De igen, néha fáj, és néha félek is a fájdalomtól. Ezért megyek már csak párost, és ezért nem indulok egyesben. Még most is feszegetem a határokat, de már nem megyek el odáig, mint húsz vagy akár tíz évvel ezelőtt. Ugyanakkor a mai napig nagyon szeretem, amit csinálok. Ha például valahova utazunk a családdal, és meglátok egy kajakozásra alkalmas vízfelületet, az első dolog, ami eszembe jut, hogy miért nincs itt egy lapát, mert szívesen eveznék egyet.

Senki nem mondta még, hogy hagyd abba?

Édesanyám folyamatosan megpróbál lebeszélni a versenyzésről. Ha szóba kerül a téma, vannak is emiatt vitáink. Anyaként félt, hogy az egészségem rovására megy a sok sport. Egy ideje edzőként is dolgozom, gyermekcsoportokkal foglalkozom, amit szintén nagyon szeretek. Anyu sokkal jobban örülne, ha már inkább az edzői munkára összpontosítanék, és nem a versenyzésre. Próbálom meggyőzni, hogy bírom és nem lesz baj, de ez nem mindig egyszerű.

Számtalan vb-n szerepeltél már, de ilyenen még soha: a nagyfiad, Kolozsvári Brúnó is ott lesz a férfiak felnőtt mezőnyében.

Ilyen tényleg nem történt még, de amikor Brúnó tavaly megnyerte az ifjúsági világbajnokságot, én éppen a rajthoz készülődve végighallgathattam, amint a tiszteletére felhangzik a magyar himnusz. Nagyon megható pillanat és felejthetetlen élmény volt. Most pedig ugyanannak a felnőtt magyar válogatott keretnek vagyunk a tagjai és ez anya-fia indulás csak még különlegesebbé teszi számunkra az előttünk álló napokat.

Anyaként mindezt hogy éled meg?

Nagyon boldog vagyok. Brúnó tizennyolc éves lesz most novemberben, csak ránézek, és alig hiszem el, hogy így repül az idő. Soha nem erőltettük a férjemmel, hogy ő is kajakozzon, sokáig inkább a futball volt a nagy álma, végül mégis emellett döntött. Ráadásul a húga, Lili is ügyes kajakos. A mi családunkban valamiért ez már csak így alakult.

Bajnokok: Csay Renáta és Czéllai-Vörös Zsófia (Fotó: Ács Tamás)

Ismét Czéllai-Vörös Zsófival leszel egy hajóban. Mit vársz az egységetektől?

Múlt hónapban ezüstérmet szereztünk Zsófival a dániai Európa-bajnokságon. Titkon bíztunk benne, hogy a vb-re is megszerezzük a kvalifikációt, és ez sikerült is. Azt hiszem, ezek után mindketten csalódottak lennénk, ha nem hoznánk haza egy érmet Portugáliából.

Kapcsolódó témák: #Győr | #kajak-kenu | #világbajnokság |