Vizes Eb

Három magyar érem, közte a 100. magyar arany a nyitónapon

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
MTI
2022.08.11. 19:21

Összefoglaló a római úszó Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapjának történéseiről.

(19:23) A Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf összeállítású 4×200 méteres magyar férfi gyorsváltó országos csúccsal aranyérmet nyert a római úszó Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján. Ez a magyar úszósport történetének 100. aranyérme a kontinensviadalokon.

A 2017-es indianapolisi junior világbajnokságon aranyérmes együttes júniusban a Duna Arénában rendezett világbajnokságra “állt újra össze”, akkor 7:06.27 perces országos csúccsal lett ötödik, most ebből közel egy másodpercet faragva, 7:05.38 perccel zárt az élen.

A küzdelem csak a záróemberig, az olimpiai bajnok Milák Kristóf vízbe ugrásáig volt szoros, a Honvéd klasszisa ugyanis gyakorlatilag faképnél hagyta a mezőnyt, így nagy fölénnyel diadalmaskodott a váltó.

“Az elmúlt időszakban azért már többször úsztunk együtt, a jövőben azért ez még jobban össze fog állni, jó lenne egy hét perc körüli időt megcélozni” – mondta Márton Richárd.

Németh Nándor elmondta, mindenképpen ő szeretett volna elsőnek úszni, és tisztában volt azzal, hogy éremesélyes a gárda. “Miután újra összeállt ez a csapat a világbajnokságon, tudtuk, hogy ezt nyomni kell. Ez az első nagy eredményünk, amit szerintem tornászhatunk még felfelé, nemsokára pedig itt egy olimpia, ahol dobbanthatunk. Az elején sikerült jól indítanunk, a végére pedig bedobtunk egy torpedót a vízbe” – utalt Milákra Németh.

(19:12) A Pádár Nikolett, Hosszú Katinka, Késely Ajna, Ábrahám Lilla összeállítású 4×200 méteres magyar női gyorsváltó bronzérmet nyert a római úszó Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszúnak ez volt a 97. érme világversenyeken (olimpia, vb, Eb).

A délelőtti előfutamban leggyorsabb egységből Molnár Dóra és Jakabos Zsuzsanna került ki – előbbi már korábban jelezte, hogy a 200 méter hát elődöntője után nem lesz ott az esti programban -, helyettük a 16 esztendős Pádár és a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú került be.

“Nagyon jó volt újra a váltóban úszni, a fiatalok szenzációsak voltak. Kicsit furcsa volt, hogy az első számom rögtön egy döntő volt, így most kicsit örülök, hogy holnap lesz egy pihenőnapom” – mondta Hosszú Katinka.

(18:33) Verrasztó Dávid ezüstérmet nyert 400 méter vegyesen a római úszó Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján.

A 33 éves magyar versenyző – aki 2014 és 2018 között sorozatban háromszor nyerte meg ezt a számot a kontinensviadalokon – idei legjobbjával, 4:12.58 perces idővel csapott célba az olasz Alberto Razzetti (4:10.60 perc) mögött.

A szám másik magyar döntőse, Kós Hubert 4:13.77-tel a negyedik lett.

Verrasztó a legjobb idővel (4:15.52) várta a finálét, a rajt után pillangón a második helyen állt Razzetti mögött, majd a várakozásoknak megfelelően háton átvette a vezetést. Féltávnál több mint másfél másodperccel volt gyorsabb délelőtti idejénél. Mellen az olasz került előnybe, és egy testhossz előnnyel indult neki a gyorsúszásnak, innen pedig már nem is engedte ki a kezéből a győzelmet.

Korábbi cikkeink a témában:

Kapcsolódó témák: #úszás | #vizes eb |