Díjátadó Győrben

Az elmúlt két év legjobb sportolóit díjazták

Fotó: O. Jakócs Péter
Nagy Roland
2021.03.07. 13:06

Átadták az elmúlt két év legjobb győri sportolóinak járó elismeréseket. A Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány által huszonhat évvel ezelőtt útjára indított rendezvényhez jelentős anyagi támogatást biztosít a város önkormányzata is, így évente, az alapítvánnyal közösen köszöntik a megyeszékhely kiválóságait.

Ezúttal rendhagyó módon derült ki, hogy kik a győztesek, hiszen a járvány miatt az eseményen a közönség nem lehetett jelen, így a Győr Plusz Televízió közvetítésén keresztül követhették a nézők a gálát.

A tavaly elmaradt, és az idei díjátadó összevont ünnepségén hat kategóriában tizenegy sportág képviselői vehettek át díjakat, és köszöntötték az életműdíjasokat is.

,,Győr büszke versenyzőire, edzőire, és nagyszerű sportlétesítményekre. Az önkormányzat, ahogy eddig, a jövőben is kiemelkedő támogatást nyújt ahhoz, hogy a város sportolói eredményesen szerepelhessenek. A koronavírus nem várt megpróbáltatások elé állított mindenkit 2020-ban, bízunk benne, hogy hamarosan újra helyreáll minden a sport világában, és az olimpiát is megrendezik. Fontos ez számunkra, hiszen több ötkarikás kvótával rendelkező versenyzője van a Győrnek, ahol a profi mellett az amatőr sport is jó helyen van. A város továbbiakban is a vidéki sportélet egyik fellegvára szeretne maradni” – mondta Radnóti Ákos alpolgármester, aki a gála fővédnöke, dr. Dézsi Csaba András polgármester nevében is köszöntötte a résztvevőket.

Hölgyek

Győr legjobb női sportolói között a 2019-es eredmények alapján Raksányi Krisztina végzett a harmadik helyen. Az UNI Győr korábbi csapatkapitánya abban az idényben az ország legjobb kosárlabdázója címet is elnyerte.

A második helyezett a Győri Vízisport SE maratoni kajakos a lett, míg a legjobbnak a Győri Úszó SE olimpikonját Jakabos Zsuzsannát választották, aki 2019-ben világbajnoki döntőkben úszott, a rövidpályás Európa-bajnokságról pedig két éremmel tért haza.

2020 legjobb győri női sportolója Takács Kincső, a Győri Vízisport SE kenusa lett, megelőzve az Úszó SE versenyzőjét Sebestyén Dalmát és az Ipartechnika SE tekézőjét, Sass Editet.

Férfiak

A férfiak között 2019-ben a világbajnoki címet szerző kajakos, Kopasz Bálint nyert. A Győri Vízisport SE olimpiai éremre is esélyes klasszisa Dél-Afrikában edzőtáborozik éppen, így videóüzenetben köszönte meg az elismerést.

„Büszke vagyok erre a díjra, igazán megtisztelő, hogy első alkalommal az én nevem is felkerül egy több mint negyed évszázada alapított elismerés serlegére. Kívánom magunknak, sportolóknak, hogy a következő időszak már vírusmentes legyen, és csak arra tudjunk koncentrálni, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki magunkból” – mondta Kopasz Bálint, aki a szavazáson az úszó Szabó Szebasztiánt és a SZESE cselgáncsozóját, Sipőcz Richárdot előzte meg.

A 2020-as eredményeket figyelembe véve a GYAC Eb-bronzérmes tornásza, Mészáros Krisztofer tornász lett a legjobb, Kopasz Bálint és Sipőcz Richárd előtt.

Az év csapata mindkét díjazott évben az Audi ETO KC lett, 2019-ben a kuratórium nem jelölt senkit a további dobogós helyekre, míg 2020-ban a Győr Sharks amerikaifutball-csapatát és az ETO FC U-19 labdarúgóit előzték meg a kézis lányok.

Az egyéni sportágak csapatai kategóriában mindkét évben a Balla Virág, Takács Kincső női kenupáros végzett az élen, 2019-ben megelőzve a Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia maratoni kajakos duót és a Széchenyi SE férfi evezős négyesét, 2020-ban pedig a Győri Úszó SE férfi 4×100 méteres gyorsváltóját és a Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia párost.

Az év felfedezettje 2019-ben Kürthi Laura, az ETO kézilabdázója és Szabó Bence, a GYAC evezőse lett, 2020-ban pedig az ETO HC jégkorongozója, Gengeliczky Dorottya és a kenusRumi Gergő.

A legjobb edzőnek 2019-ben és 2020-ban is Danyi Gábort választották. Az Audi ETO KC mestere előbb Petrov Ivánt és Szabados Krisztiánt, majd Szűcs Róbertet és Szabados Krisztiánt előzte meg.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége különdíját az Audi ETO kézilabdázója, a klubtól tizenkét év után az idény végén távozó Eduarda Amorim vehette át.

A Győr sportjáért életműdíjat az alapítvány grémiuma évente egy olyan győri sportvezetőnek ítéli oda, aki több évtizeden át egy-egy sportágban vagy klubnál kizárólag társadalmi munkában, önzetlenül dolgozott és maradandót alkotott.

2019-ben Arnold Csaba, a győri tornasport megmentője lett a díjazott, aki két évtizeden át kollégáival tartotta életben a város tornasportját a legnehezebb időszakban, amikor a megszűnés fenyegette a szakosztályt. Ugyancsak oroszlánrésze van abban, hogy az elhagyatott és bezárt DAC- sporttelep kapui újra kinyíltak és elkezdték felújítani, így a városrész fiataljai ismét birtokukba vehették a pályákat.

„Ma is fiatalos lelkesedéssel dolgozom, és örülök, hogy még szükség van rám. Ez a díj nemcsak nekem szól, hanem annak a csapatnak, amely mellettem van, és amelynek én a zászlóvivője lehetek” – mondta Arnold Csaba rövid beszédében.

Az életműdíjat 2020-ban Laczik Zsolt, a győri sportlövészet legendája kapta.

„Elsősorban szeretett sportágam és sportolóim elismerése ez a díj. Igyekeztem a szerény körülmények ellenére a lehető legtöbbet kihozni a sportlövészetből Győrben, remélem, sokáig szolgálhatom még a város sportéletét” – mondta Laczik Zsolt.

Tekintse meg a díjak átvételét és az eseményen készült teljes képgalériát!

Kapcsolódó témák: #Győr | #sport | #sportgála |