Széchenyi István Egyetem

Az egyetem miatt is vonzó Győr a klasszis női kosárlabdázóknak

Fotó: Májer Csaba József
Győr+
2022.03.22. 09:42

A színvonalas magyar bajnokság mellett a Széchenyi István Egyetem nemzetközi közege, színes élete, színvonalas vendéglátóhelyei, valamint Budapest és Bécs közelsége is vonzó az egyetem campusán működő első osztályú női kosárlabdacsapat, az Uni Győr-Mély Út külföldi játékosainak. Jordin Canada, Beatrice Mompremier és Szabina Oroszova szívéhez Győr és Magyarország is közel került.

A Széchenyi István Egyetemet erős nemzetközi közösség alkotja, amit mutat, hogy a hallgatók már 65 országból érkeztek a kilenc kar valamelyikére. Igaz ez a jellemzés az intézménnyel szoros kapcsolatban lévő, a mérkőzéseit a Győr Városi-Egyetemi Csarnokban játszó Uni Győr-Mély Út női kosárlabdacsapatra is. A magyar első osztályú bajnokságban szereplő, évről évre az Európa Kupa-indulást is kivívó gárdában meghatározó szerepet játszik az együttes három külföldi játékosa, akik közül kettő amerikai, egy pedig szlovákiai. Közülük talán a legismertebb Jordin Canada, aki a Seattle Storm együttesével két alkalommal nyerte meg az észak-amerikai profi kosárlabdaligát, a WNBA-t, többször volt az All Star-csapat tagja, emellett pedig az Air Jordan márka tíz női nagykövetének egyike. Legalább ennyire büszke arra, hogy együtt játszhatott a sportág legendájával, az ötszörös olimpiai bajnok Sue Birddel.

„Először vagyok Magyarországon, és eddig pozitív tapasztalatokat szereztem. Győr tetszik, nagyszerű város, szeretek az utcáin sétálni. Mivel Los Angeles-i vagyok, itt ilyentájt kicsit hidegebb van, mint amihez hozzászoktam, de nincs ezzel gondom. Az emberek nagyon kedvesek, megszólítanak, beszélgetnek velem. Ez az egyik legjobb tengerentúli élményem” – mondta a győri csapatban idén januárban bemutatkozó 27 éves, JC becenévre hallgató irányító, aki korábban a lengyel Wisla Krakow és a török Hatay együttesében játszott Európában.

A második idényét tölti Győrben honfitársa, Beatrice Mompremier, aki az USA egy másik napsütötte államából, Floridából érkezett ide. Az eltelt másfél évben neki több ideje volt megismerni az országot, és élt is lehetőséggel. „Győrnek számos előnye van: az egyik legnagyobb város Magyarországon, egyetemén sokan tanulnak, barátságosak az itt élők, sok barátra leltem itt. Jó benne az is, hogy viszonylag közel található hozzá Budapest, ahol különösen a híres termálfürdőket és a Várat szeretem” – sorolta.

Ugyancsak örül, hogy Győrben játszhat a szlovák válogatott center, Szabina Oroszova. Ő 2021 nyara óta erősíti az Uni Győr-Mély Út csapatát. „Nagyon jól érzem magam itt. Magyarország mindig is közel állt hozzám, és mivel a magyar nyelvet is beszélem, már úgy érzem, mintha otthon lennék. Győrben külön tetszik, hogy mennyire sportosak és támogatók az emberek. Ha van egy kis szabadidőm, szívesen betérek valamelyik kitűnő kávézóba, vagy a kutyusommal sétálok a Mosoni-Duna partján vagy a folyó töltésén” – mondta a játékos.

Fűzy András, a klub elnöke szerint mindig is könnyű volt külföldi játékosokat a csapathoz csábítani: a magyar női kosárlabda-bajnokság az egyik legerősebb Európában, az ország pedig befogadó. „Az utóbbi jelző különösen igaz Győrre, amely egyetemi város. Klubunk ráadásul az egyetem campusán működik, ahol a játékosok rengeteg fiatallal, köztük sok nemzetközi hallgatóval találkozhatnak. Ennek köszönhetően színesebb az itteni élet, jobb a lakosok angolnyelv-tudása, színvonalasak a vendéglátóhelyek” – részletezte Fűzy András. A vezető azt is elárulta, hogy miután Győr mind Budapesttől, mind Bécstől mindössze egy-másfél órás útra található, idegenlégiósaik számára a meccsek között kiemelt programnak számít a történelmi műemlékekben gazdag magyar és osztrák főváros felkeresése.

Kapcsolódó témák: #kosárlabda | #Széchenyi István Egyetem |