Evezés

Az Eb-arany után az olimpiáért küzd a Széchenyi-egyetem hallgatója

Fotó: Májer Csaba József
Győr+
2021.05.13. 09:58

A hétvégi svájci kvalifikációs versenyen szeretné kiharcolni az olimpiai szereplés jogát könnyűsúlyú kétpárevezésben Szabó Bence, a győri Széchenyi István Egyetem hallgatója. A fiatal sportoló – aki Európa-bajnoki aranyéremmel a tarsolyában utazott ki az alpesi országba – azt mondja, felkészülésében fontos szerepet játszik az egyetem támogatása is.

„Az eredményeim között nem szeretek sorrendet felállítani, de a mostani Eb-arany biztosan benne van a top ötben” – nyilatkozta kérdésünkre Szabó Bence, aki párjával, Furkó Kálmánnal magabiztos győzelmet aratott könnyűsúlyú kettesben az olaszországi Varesében megrendezett felnőtt kontinensviadalon áprilisban, a hazai és a moldáv egységet maga mögé utasítva. A magyarok a 2000 méteres táv kétharmadánál robbantottak, s onnantól nem volt kérdés, hogy ők végeznek az első helyen.

A 24 éves győri fiatal, a Széchenyi István Egyetem sport- és rekreációszervezés szakos hallgatója már most tekintélyt parancsoló pályafutást tudhat maga mögött. A válogatottba hat éve került be, s azóta U23-as Európa-bajnokságon könnyűsúlyú kettesben arany-, ezüst- és bronzérmet, U23-as világbajnokságon ugyanebben a versenyszámban bronzérmet szerzett, emellett könnyűsúlyú négyesben egyetemi vb-t nyert, az egyetemi Európa Játékokon pedig másodikként végzett.

Szabó Bence érmek sorát szerezte eddigi pályafutása során. (Fotó: Májer Csaba József)

 „Az érettségi után mindenképpen Győrben szerettem továbbtanulni, ezt szakot pedig azért választottam, hogy sportközelben maradjak, és később ezen a területen tudjak majd elhelyezkedni. Az intézmény szerencsére támogat a felkészülésben, egyéni tanrendben tanulhatok, s az oktatók is rendkívül segítőkészek, amiért köszönettel tartozok” – jegyezte meg Szabó Bence.

Ez a fajta nyugodt háttér szükséges is az újabb és újabb erőpróbákhoz, amelyek közül az egyik legfontosabbra a mostani hétvégén kerül sor Svájcban. Az alpesi országban rendezik meg az egyetlen könnyűsúlyú olimpiai versenyszám, a kétpárevezés kvalifikációját, ahol az első két helyezett kap tokiói repülőjegyet. A nevezések alapján nagyon erős lesz a mezőny, hiszen minden olyan ország indít egységet, amelynek még nincs kvótája, köztük olyan nagy evezősnemzetek, mint például az Egyesült Királyság, Kanada vagy Franciaország. A felkészülés során mindent megtettünk, hogy csúcsformába kerüljünk, s annyit ígérhetek, hogy a versenyen mindent bele fogunk adni, hogy az első két hely valamelyikén végezzünk” – mondta Szabó Bence.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Kapcsolódó témák: #evezés | #Széchenyi István Egyetem |