A városházán köszöntötték a remeklő győri kajak-kenusokat

Fotó és szerző: Pécskai István
2023.09.21. 14:45

Radnóti Ákos alpolgármester és Patkás Tamás parasport-nagykövet a városházán köszöntötte a Graboplast Győri Vízisport Egyesület sportolóit. A kajak-kenusok rászolgáltak az elismerésre. Az elmúlt időszakban kiemelkedően szerepeltek a felnőtt gyorsasági világbajnokságon, a párizsi előolimpián, a maraton Európa-bajnokságon, valamint az ifjúsági és U23-as gyorsasági vb-n, illetve Eb-n.

,,A Győri Vízisport Egyesület versenyzői rendszerint kiemelkedő eredményeket érnek el kajak-kenuban, az elmúlt időszakban is így volt szerencsére. Nagyon büszkék vagyunk rájuk. Az olimpiai aranyérmes Kopasz Bálint világbajnoki címet szerzett, és készül a jövő évi párizsi játékokra. A maratoni kajak-kenu nem olimpiai sportág, ennek ellenére ugyanolyan értékes eredmények születnek ebben a szakágban is. Annak is örülhetünk, hogy kiemelkedő utánpótlásunk van sok tehetséges versenyzővel, akik nagyon sikeresek. Bízunk benne, hogy továbbra is szállítják a jó eredményeket, és újfent köszönthetjük majd a sportolókat a városházán” – mondta Radnóti Ákos alpolgármester.

Fotó: O. Jakócs Péter

A Graboplast Győri Vízisport Egyesület első számú klasszisa, az olimpiai bajnok Kopasz Bálint immáron negyedik alkalommal lett világbajnoki aranyérmes, ezúttal K1 500 méteren diadalmaskodott, először lett vb-első ezen a távon. A versenyző ezzel ötkarikás kvótát is szerzett. A vébén emellett a Nádas Bencével alkotott duója ezüstérmes lett.

Kopasz Bálint hihetetlenül motivált, szeretne a jövő évi párizsi játékokon is csúcsra érni.

,,A nagy célkitűzés, hogy a párizsi olimpián újabb aranyérmet szerezzek. Emellett szeretném, ha ezer méteren sikerüljön három perc, húsz másodpercnél rövidebb idő alatt teljesíteném a távot, ami egyéni csúcs lenne. Október elején alapozó tréningekkel kezdem meg a felkészülést az olimpiára. Ehhez jönnek a futóedzések, és természetesen a konditeremben is el kell végeznem a munkát. Külföldi edzőtáborokba is megyek majd, a tervek szerint februárban Törökországba utazom”– árulta el Kopasz, aki K1 1000 méteren az előolimpiát is megnyerte Párizsban. A formája alapján jó esély mutatkozik rá, hogy jövőre megvédje címét az ötkarikás viadalon.

Édesanyja, az őt kilenc éves kora óta edző Demeter Irén nagyon büszke a fiára. Elmondta, talán meg sohasem látta ennyire motiváltnak Bálintot, aki mentálisan és fizikálisan is igyekszik csúcsformában lenni a versenyekre.

Fotó: O. Jakócs Péter

A világbajnokságon a győri Takács Kincső és a dunaújvárosi Hajdú Jonatán nagyon közel volt a dobogóhoz C2 500 méteren a mixhajók versenyében, végül a negyedik helyen zárt. Kincső C2 200 méteren az újpesti Horányi Dórával hatodikként zárt.

A horvátországi maraton Eb-n, a női kajakosok klasszikus versenyében Czéllai-Vörös Zsófi ezüst-, míg férfi kajak párosban Boros Adrián és Kolozsvári Brúnó bronzérmet szerzett. Utóbbi egyébként a legendás, 20-szoros világbajnok Csay Renáta fia, édesanyjától örökölhette a tehetségét.

,,Különleges tanácsokat nem kapok tőle a versenyek előtt, inkább csak biztatni szokott és azt mondja, élvezzem a versenyzést. Az évek alatt megtanultam, mit hogyan kell csinálnom a versenyek közben” – árulta el Kolozsvári Brúnó.

Az ifjúsági és U23-as gyorsasági vb-n Tamás Gergő, Nagy Zakariás, Erdélyi Tamás és Rumi Gergő ünnepelhetett aranyérmet, míg az Eb-n Gombás Alíz diadalmaskodott. Tamás Gergő és Erdélyi Tamás a remek vb-szereplés mellett az Eb-n is dobogóra állhatott.

Galéria: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Pulai Sarolta, Pécskai István

Kapcsolódó témák: #híradó | #kajak-kenu | #köszöntés | #városháza |