Kajak-kenu

A széchenyis Balla Virág is éremesélyes Tokióban

Fotó: ORIGO, Kiss Géza / Széchenyi István Egyetem Alumni Magazin
Széchenyi István Egyetem
2021.07.13. 16:15

Balla Virág, a győri Széchenyi István Egyetem végzős hallgatója is képviseli hazánkat a tokiói olimpián debütáló női kenu 200 méter egyéni és 500 méter páros versenyszámaiban. Utóbbiban a szintén széchenyis Takács Kincsővel összetérdelve.

A hamarosan kezdődő világverseny Balla Virág első, de minden bizonnyal nem utolsó olimpiai szereplése. Az elmúlt egy év nehézségei és izgalmai mellett, egyetemi tanulmányai végéhez is ér, melyet követően rekreációs szakember lesz.

A kényszerű plusz egy évnek pozitív és negatív hozadéka is volt, hiszen a felkészülésben egyértelműen hasznot hozott ez az időszak, de koronavírus-járvány Balla Virágot sem kerülte el. Elmondta:

Rendkívül nehéz időszak volt mindenki számára. Volt, hogy nem mertem szüleimet meglátogatni, nehogy fertőzzem őket. Az állandó bizonytalanság része lett a felkészülésünknek. Mentális trénerünk, Kovács Attila segített sokat, hogyan legyünk minél rugalmasabbak, hogyan álljunk a dolgokhoz. Természetesen páros társammal, Takács Kincsővel és edzőmmel Szabados Krisztinánál azon voltunk, hogy a maximumot kihozzuk a téli felkészülésből. Dietetikust váltottam, Novák Péter segített az étkezésekben, és Takács Viktorra pedig az erőléti felkészülésben támaszkodhattam.”

Balla Virág Tokióban 200 méteren egyéniben, 500 méteren párosban, a szintén széchenyis Takács Kincsővel indul, akivel öt éve térdeltetek össze először. A páros versenyszámmal kapcsolatban kifejtette:

Számomra nagyon fontos hogy ne csak a vízen legyen meg az összhang. Szerencsére Kincső is ugyanezen a véleményen van. Így sokkal könnyebb versenyeznünk, felkészülnünk. A kölcsönös, tisztelet, megbecsülés és szeretet plusz motivációt ad a párosunk sikeréhez.”

A világjárvány miatt Balla Virág élete első olimpiája eltér majd az eddigiektől, hiszen szigorú intézkedések betartásával és korlátozásokkal rendezhetik csak meg. Talán a legfájóbb szigorítás egy sportolónak a szurkolók hiánya lesz. Ezzel kapcsolatban elmondta: „Elmondhatatlan mennyire hiányozni fognak a magyar szurkolók. Náluk jobban senki nem tud buzdítani. Volt szerencsém hazai világbajnokságon részt venni, leírhatatlan milyen érzés az, amit a magyar szurkolótábor adni tud.”

Az idei év nem csak az olimpiára való felkészülés véghajráját hozta, hanem egyetemi tanulmányai végéhez is közeledik. Jövőre tervezi, hogy befejezi tanulmányait a Széchenyi István Egyetemen. Most mindenhol elsőbbséget élvez a sport, a felkészülés, a pihenés. Mint mondja: „Egyszerre egy széken szoktam ülni.”

Már csak pár nap és Balla Virág hamarosan ott áll minden sportoló álmának kapujában, az olimpián. Arra a kérdésre, hogy milyen eredménnyel szeretne hazatérni egyértelmű választ adott: éremmel.