Győri kajak-kenu

„A próbatételek és csodák éve volt!”

Fotó: O. Jakócs Péter
Szigeti Sándor
2020.10.09. 12:30

Covid-járvány miatt elhalasztott olimpia, hónapokra lezárt csónakházak, és egy korábban soha nem látott, egészen rendhagyó idény. Kocsis Róbertet, a Graboplast Győri Vízisport Egyesület tavaly megválasztott elnökét kérdeztük arról, hogyan élték meg belülről a most véget ért példátlan és csonka kajak-kenu szezont.

Az október elején Győrben megrendezett Kadler Gusztáv Maraton Magyar Bajnoksággal hivatalosan is befejeződött a 2020-as kajak-kenu idény. Alig néhány nappal a szezonzáró után kértük értékelésre az elnököt.

„Kadler Gusztáv évtizedeken át volt a győri kajak-kenu sport emblematikus alakja, akinek tavalyi halálát követően hatalmas űr támadt. Sok volt a bizonytalanság, olyannyira, hogy én magam sem voltam biztos benne, hogy nekem kell átvennem ezt a munkát. Le kellett ülni és végigbeszélni, hogy egyáltalán milyen irányban induljunk el, hogyan és miként lesz a folytatás. Végigdolgoztuk a telet és készültünk az új szezonra, amikor tavasszal beütött a krach: a koronavírus miatt két hónapra be kellett zárni a vízitelepet és a csónakházat, elhalasztották az olimpiát, és senki sem tudta megjósolni, milyen esztendő vár ránk. Mi tagadás, nem volt könnyű helyzet, egyáltalán nem ilyen kezdésre számítottam – vág bele Kocsis Róbert, hogy aztán egészen más felütéssel folytassa:

„Én azonban pozitív és optimista ember vagyok, és a történet folytatása is azt mutatja, hogy igenis vannak még csodák! Ilyen csodának tartom, hogy a csónakház újbóli megnyitása után még több győri gyerek kezdett el hozzánk járni, mint korábban. Ilyen csoda az is, hogy hússzoros maratoni világbajnokunk, Csay Renáta jelezte: szívesen kipróbálná magát edzőként a fiatalok között, aminek leírhatatlanul örülünk.”

„És ilyen csoda, ahogyan ezt a szezont óriási akarattal végigdolgozták a versenyzőink. Hogy csak néhány példát említsek: Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső menetelése az országos bajnokságon, Kopasz Bálint visszavágása ezer méteren Varga Ádámnak a szegedi világkupán, a roppant tehetséges Erdőssy Csaba szereplése, vagy éppen Czéllai-Vörös Zsófia sorozatban harmadik bajnoki címe önmagáért beszél. Nem is szólva háromszoros olimpiai bajnokunkról, Kammerer Zoltánról, aki negyvenkét évesen is harcban áll a tokiói kvótáért. Az én szememben ezek mind-mind emberfeletti teljesítmények.”

Kocsis Róbert ugyanakkor azt sem tagadja, akadtak hibák: „A szegedi világkupa előtt a csapat közösen, egy buszban indult el a kötelező koronavírus-szűrésre. Balla Virág tesztje pozitív lett, s mivel elsődleges kontaktusba került a többiekkel, csak az egyénileg készülő Kopasz Bálint és Kammerer Zoltán lehetett ott a világkupán. Ilyen hiba nem fordulhat elő még egyszer, pláne nem egy Európa-bajnokság, világbajnokság, vagy éppen az olimpia előtt. Ezért a korábbinál is szigorúbb járványügyi protokollt vezetünk be – hangsúlyozta az egyesület vezetője.

Mindezek után az idény vége éppen olyan lett, amilyen az egész év is volt: hektikus és próbatételekkel teli, hogy aztán végül sikerrel záruljon:

Az októberi győri maratoni kajak-kenu Európa-bajnokságot a pandémiás helyzet miatt sajnos nem lehetett megrendezni, pedig nagyon készültünk rá. Aztán viszont következett a Kadler Gusztáv Maraton Magyar Bajnokság ugyancsak győri vizeken, ahol a legeredményesebb csapatként sikerült itthon tartanunk a korábbi elnökünkről elnevezett kupát. Nem is lehetett volna ennél szebb a befejezés, hihetetlenül boldogok vagyunk, így kerek a történet – zárta szavait Kocsis Róbert.

Kapcsolódó témák: #Graboplast Győri VSE | #Győr | #kajak-kenu |