Dupla kiszálló

A magyar darts már nemzetközi szinten is látszik

Fotó: Magyar Darts SZövetség
Szigeti Sándor
2022.05.26. 19:03

A győri Ihász Veronika történelmi vb-szereplése a korábbinál is jobban ráirányította a figyelmet a dartsra idehaza. Balázs Gábort, a Magyar Darts Szövetség elnökét többek között arról kérdeztük, hol tart ez a sportág nálunk, és vajon mikor lehet stabil magyar résztvevője a profi PDC világbajnokságnak és a Premier League-nek.

Lehet tudni, hogy hányan dartsoznak ma Magyarországon?

Közvetlenül a pandémia előtt egy meglehetősen nehéz helyzetben lévő szövetséget vettem át, ahol több tagegyesület is a megszűnés szélén állt. Az elmúlt két évben a tagegyesületek száma 85-re, a regisztrált játékosok száma pedig nagyjából a kétszeresére, 3000-3500 főre nőtt. Körül-belül tíz-húszezer emberről sejtjük, hogy valamilyen formában rendszeresen űzi ezt a sportot, és mintegy százezer ember követi a darts eseményeket idehaza.

Győrt gyakran a hazai darts-élet egyik fellegváraként emlegetik. Jogosan?

Jogosan, de mivel több szállal kötődök Győrhöz, véletlenül sem szeretnék elfogult lenni. Erre a kérdésre őszintén azt szoktam válaszolni, hogy a nyolcvanöt tagegyesület révén nekünk nyolcvanöt gyermekünk van, akiket ugyanúgy szeretünk. Hosszasan tudnám sorolni azokat a magyar városokat, ahol komoly és értékes munka zajlik. Győr annyiban más, hogy ott egy előválogatáson alapuló, kisebb létszámú utánpótlás-nevelés zajlik, nagyon hatékonyan. A serdülők közül itt Szoták Balázst hadd emeljem ki külön is, hiszen fiatal kora ellenére lassan minden komoly skalpot begyűjt a magyar mezőnyben.

Balázs Gábor (Fotó: Magyar Darts Szövetség)

Mikor láthatunk magyar versenyzőt a sportág csúcsát jelentő profi PDC világbajnokságon, vagy akár a Premier League-ben?

Bezzeg Nándor révén már vettünk részt PDC világbajnokságon, Kovács Patrik pedig lassan ott kopogtat az ajtaján. Patrik rendszeresen dobogós helyen végez olyan versenyeken, ahonnan a győztes kvalifikálja magát a PDC vb-re. Azt gondolom, nagyjából öt év kell még hozzá, hogy legyen stabil magyar PDC játékos. Ami pedig a válogatottat illeti: tagjai vagyunk annak a mezőnynek, amely közvetlenül a hagyományos nagy angolszász darts nemzetek, valamint Hollandia és Belgium után következik.

Mit jelentett a szövetség számára Ihász Veronika vb-szereplése?

A korábbinál is jobban ráirányította a figyelmet a sportágra idehaza. Csak egy példa. A vb-ideje alatt a Facebook elérésünk kétszázezerről kétmillióra ugrott. Ebből csak Veronikának az új női vb-csúcsot jelentő, 164-es rekord-kiszállójáról készült videót egymillióan nézték meg. Fantasztikus teljesítmény volt.

Ihász Veronika, Kovács Tamara, Deta Hedman és Balázs Gábor

Drukkolhatunk még vébén Veronikának?

Azt gondolom, hogy igen, mert neki egyszerűen ott a helye. Ebben férje, a szintén kiváló magyar válogatott dartsos, Rucska József is segíti. A közép-európai régióból mindössze egy játékos nyer kvalifikációt a WDF amatőr világbajnokságára. A szövetségben éppen ezért folyamatosan azon dolgozunk, hogy a lehető legtöbb pontszerző nemzetközi versenyt hozzuk Magyarországra, ezzel is segítve a magyar sportolók versenyeztetését. Mostanra az összes rangos régiós versenyen teljes létszámban, minden kategóriában el tudunk indulni. Ez is óriási fegyvertény. De nem állunk itt meg, szeretnénk még tovább fejlődni és újabb sikereket elérni.

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #darts | #győri darts klub |