Labdarúgás

A Mágusra emlékeztek

Fotó: eto.hu
Győr+
2021.03.23. 16:26

Ma lenne 80 esztendős az ETO és a magyar válogatott korábbi legendás vezetőedzője, Verebes József, a Mágus. Ez alkalomból az ETO stadion lábánál található emléktáblánál emlékeztek meg a klub képviselői.

Kedden délelőtt a stadionnál felállított emléktáblánál tartott klubunk koszorúzást Verebes József emlékére. Az öt éve elhunyt Mágus ma lenne 80 esztendős – írja az eto.hu

Ez alkalomból Soós Imre ügyvezető, Tuboly Frigyes akadémiai igazgató, Horváth Cs. Attila klubigazgató és Priskin Tamás csapatkapitány koszorút helyezett el az öt évvel ezelőtt, 2016. március 13-án elhunyt mesteredző emléktáblájánál. Horváth Cs. Attila a megemlékezésen felolvasta azt az üzenetet, amelyet a Mágus lányától, Verebes Krisztinától kapott:

„Kedves Győriek! Először is az egész család nevében köszönöm, hogy megemlékeztek apura, és arra a csodálatos győri Aranykorszakra, amit az egész ország futballrajongói a mai napig emlegetnek. Tapasztaltam. Bár én akkor még kisbaba – pici gyerek voltam, de ahogy írtam a könyvem, én is újraéltem velük, veletek minden örömöt és megkönnyeztem a visszaemlékezéseket. Apu ma lenne 80 éves. Most is sütöttem volna neki egy hatalmas tortát, és megnéztük volna együtt az egyik kedvenc filmjét… Ehelyett kimegyünk hozzá a temetőbe, és emlékezünk… Számomra az a legfontosabb, hogy ahogy mi se, az emberek se felejtsék el őt. Nagyon hálásak vagyunk az utca elnevezésért is, remélem a lezárás után el tudunk végre jönni, és megünnepelni. Találkozni újra apu imádott győri barátaival, szurkolóival. Veletek. Addig is további jó szurkolást kívánok, és azt, hogy mindig tartsatok ki az ETO mellett!”

Verebes 1978-ban a Testnevelési Főiskolán szerzett edzői oklevelet, 1977 és 1978 között a Magyar Labdarúgó Szövetség játékvezető-edzőjeként dolgozott. Ezt követően Kecskeméten vállalt munkát, majd a Videoton vezetőedzője lett. Innen 1981-ben szerződött Győrbe, ahol edzői pályafutásának legsikeresebb időszakát töltötte: a Mágusnak nevezett szakember 1981 és 1986, illetve 1993 és 1994 között irányította a győri csapatot, amely első időszakában kétszer bajnok lett.

A válogatottat két időszakban irányította: 1987 januárjától augusztusig négy mérkőzésen két győzelem, egy döntetlen és egy vereség, majd 1993 szeptembere és 1994 júniusa között tíz mérkőzésen egy győzelem mellett két döntetlen és hét vereség volt a mérlege. Verebes Józsefet 1982-ben az év legjobb edzőjének választották, ugyanebben az esztendőben Pro Urbe-díjjal tüntették ki Győrben. 1987-ben kapta meg a mesteredzői fokozatot, 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatának kitüntetését vehette át.

Az ETO-stadionban a dombormű mellett egy róla elnevezett szektor, Győrben pedig tavaly óta utca őrzi a nevét.

Forrás: eto.hu

Kapcsolódó témák: #labdarúgás | #megemlékezés | #WKW ETO FC |