EURO-2020

A himnusz, amelynek nem éneklik a szövegét

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2021.07.06. 09:08

Egy nagyobb közösség összetartozásuk jeleként dallammal összekötött szövegeket használnak - ezeket nevezzük himnusznak. A labdarúgó EB-n sajnos már nincs ott a magyar válogatott, de a többi nemzet himnuszát minden meccs előtt hallhatjuk. A spanyolokénak csak a dallamát...

Spanyolország nemzeti himnusza, a Marcha Real („Királyi induló”), egyike azon keveseknek, amelyeknek hivatalosan nem éneklik a szövegét.

Ezért sem láthatjuk és hallhatjuk sohasem hogy a labdarúgók és a szurkolók énekelnék a szöveget. Sokaknak feltűnt ez már, hiszen a közös éneklésnek is megvan a maga egységgé kovácsoló ereje, de Spanyolország nemzeti himunszának a szövegét nem éneklik. Nem kell tehát meglepődni ma esete sem, amikor az Olaszokkal csapnak össze, akik pedig legendásan temperametumosan éneklik saját himnuszukat. A tűz a spanyalokban is lobog, ezt vélhetően nem kell magyaránzni…

Európa egyik legrégebbi nemzeti himnusza, eredete ismeretlen. Először 1761-ben említik, a „Libro de Ordenanza de los toques militares de la Infantería Española”-ban, azaz a spanyol gyalogosok trombitajeleinek jegyzékében, amelyet Manuel de Espinosa állított össze. Itt Marcha Granadera, „a gránátosok indulója” címen említik, de szerzőjét nem tüntetik fel. III. Károly1770-ben hivatalos Becsület-indulóvá nyilvánította a Marcha Granaderát, ami így helyet kapott a különböző ünnepségeken.

A spanyolok nemsokára nemzeti himnuszuknak kezdték tekinteni az indulót, és elnevezték Királyi indulónak, mert mindig hivatalos ünnepségeken, a királyi család jelenlétében játszották.

A Második Spanyol Köztársaság idején a nemzeti himnusz a Himno de Riego lett, Francisco Franco azonban a polgárháború után újra a Marcha Real-t nyilvánította himnusznak (a régi nevén, Marcha Granadera-ként.) A jelenlegit, Francisco Grau változatát az alkotmány 1978-ban tette hivatalossá.

1997 októberében a király nyilatkozatot adott ki, melyben szabályozta a Marcha Real használatát.

Forrás: Wikipedia

Kapcsolódó témák: #Euro-2020 | #labdarúgás | #napi érdekes |