A győri egyetemen tanul az élvonalbeli kosaras

Fotó: Májer Csaba József
Győr+
2020.01.07. 16:49

Az Uni Győr Mély-Út NB I-es győri kosárlabdacsapatban szeretne minél többet fejlődni az együttes nyáron igazolt bedobója, Dúl Panka. A 19 éves utánpótlás-válogatott játékos közben első évét tölti a győri Széchenyi István Egyetem gazdálkodás és menedzsment szakán, amit azért választott, mert úgy véli, a jövőben sok lehetőséget adhat számára ez a diploma.

Az Uni Győr Mély-Út NB I-es női kosárlabdacsapatot és a Széchenyi István Egyetemet nemcsak az köti össze, hogy a gárda az Egyetemi Csarnokban játssza hazai mérkőzéseit, amelyeket a hallgatók és az intézmény alkalmazottai ingyen tekinthetnek meg, hanem az is, hogy a keretben a győri egyetem több diákja szerepel. Egyikük, Dúl Panka fél éve igazolt a Rába partjára. Ugyan még csak 19 éves, de már több mint egy évtizedes sportpályafutás áll mögötte.

„Szüleim az NB I-ben kosárlabdáztak korábban, s az ő mintájukra kezdtem én is kosarazni a Vasasban hét-nyolc évesen. Egy BSE-s kitérőt leszámítva egészen tavalyelőttig az angyalföldi klubnál játszottam” – mesélte érdeklődésünkre.

Közben a sikerek sem maradtak el: az országos serdülő bajnokságot kétszer nyerte meg csapatával, a kadettbajnokságban pedig két ízben ezüstérmet szerzett. Emellett tagja lett a korosztályos válogatottnak, amely az elmúlt nyáron a nyolcadik helyen zárt a csehországi U20-as Európa-bajnokságon.

Mire a kontinensviadal elkezdődött, már a győri NB I-es csapathoz igazolt, de nem a Vasastól, hanem a BEAC-tól, ahol egy évet töltött. „Amikor megkeresett a győri egyesület, a budapesti Veres Pálné Gimnáziumban álltam érettségi előtt. Kézenfekvő volt, hogy a Széchenyin tanulok tovább, amely jó egyetem, karnyújtásnyira a csarnoktól. Azért is örömmel váltottam, mert ismertem a várost, hiszen a nagyszüleim itt élnek – mondta a kosárlabdázó, akinek erőssége a védekezés, de bedobóként szeretne támadásban is fejlődni. – Az Uni Győrben játszani hatalmas előrelépést jelentett az eddigi csapataimhoz képest, hiszen több klasszistól lehet tanulni, a klub rendszeresen szerepel az európai kupaporondon, és profibb a légkör. Úgy érzem, sikerült beilleszkednem, ami talán azért volt egyszerűbb, mert a szezon elején sok új játékos érkezett.”

Dúl Pankának az egyetem mellett az edzések és a mérkőzések töltik ki mindennapjait

Az idény ugyanakkor eddig nem egészen úgy alakult a győri gárdánál, ahogyan eltervezték. Az Európa-kupában erős csoportba kerültek, ahonnan a várakozásoknak megfelelően nem jutottak tovább, a bajnokság alapszakaszának első körében pedig hat győzelem mellett öt vereséget szenvedtek el. Ráadásul azóta sem javult a helyzet: váratlanul kikaptak a Vasas otthonában, simán Diósgyőrben, s bár a két meccs között hazai pályán felülmúlták a Zalaegerszeget, de Rachel Hollivay jogosulatlan szerepeltetése miatt mégis a vendégek kapták a két pontot.

A kudarcok miatt edzőváltás is történt, Milos Pavlovic helyett már Merim Mehmedovic ül a kispadon. „Valóban gödörben vagyunk, de remélem, hogy mielőbb ki tudunk belőle mászni. Most az edzőváltás miatt is megpróbálja mindenki még inkább odatenni magát. Mindent bele kell adnunk, muszáj győzelmeket hoznunk, és nem szomorkodhatunk azon, ami történt. A cél az, hogy az alapszakasz végén az első nyolc, de inkább hat helyezett közé kerüljünk, s utána a rájátszásban pedig jó lenne a négybe jutni” – vázolta az előttük álló feladatokat Dúl Panka.

A játékos közben a győri egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karán kezdte meg tanulmányait szeptemberben.

„Azért választottam a gazdálkodás és menedzsment szakot, mert sokféle lehetőséget nyújthat később ez a diploma. A tanulással szeretnék biztos hátteret teremteni magamnak, hiszen nem kosarazhatok életem végéig. Amíg a Széchenyi-egyetemre járok, mindenképpen szeretnék az Uni Győrben játszani” – fűzte hozzá mosolyogva.

Remélhetőleg a csapat mielőbb visszatalál a győzelem útjára, s akkor még több oka lesz az örömre neki is.

Hancz Gábor (Széchenyi István Egyetem)
Fotók: Májer Csaba József