Tisztújítás

A Győri Dózsából indult az európai judó első embere

Fotó: EJU
Győr+
2022.06.25. 19:05

Az Európai Cselgáncs Szövetség (EJU) bécsi tisztújító kongresszusán Tóth Lászlót választotta meg elnökének.

A 62 esztendős sportdiplomata huszonnégy éve vezeti a Magyar Cselgáncs Szövetséget, 2002 óta volt az EJU főkincstárnoka, egyben a végrehajtó bizottság tagja, mostantól pedig ő az európai judó első embere. A győri származású sportvezető a szervezet tizedik elnöke lett.

Az EJU korábbi vezetője, az orosz Szergej Szolovejcsik, az ukrajnai orosz invázió miatt, tizenöt év után, február végén mondott le tisztségéről, a szövetség ideiglenes elnöke a német Otto Kneitinger lett, aki nem sokkal később jelezte, hogy nem kíván pályázni a tisztségre. Tóth László negyvenkilenc szavazattal, közfelkiáltással lett az EJU új elnöke. A magyar sportdiplomata beszédében kiemelte a hagyományok ápolását.

„A világunk nagyon gyorsan változik, erős alapokra van szükségünk a folyamatos fejlődésünkhöz, és ez az erős alap a hagyományainkból ered. Az EJU egyesíti az összes európai judokát, elősegíti a nemzeti tagszövetségek közötti kapcsolatokat és védi a sportág érdekeit egész Európában. A dzsúdó több mint sport, a dzsúdó életforma – fogalmazott az új elnök.

Sportolóként a Győri Dózsa, majd az Újpesti Dózsa versenyzőjeként kétszer szerzett felnőtt magyar bajnoki címet a 86 kilogrammos súlycsoportban, az 1985-ös, kobei Universiadén érte el legnagyobb sikerét, ahol az open kategóriában ötödik lett. Tóth Lászlót néhány hete a Magyar Judo Szövetség is megerősítette elnöki tisztségében, amelyet 1998 óta tölt be, mostani megbízatása újabb négy évre szól.


Magyarország egyebek mellett két felnőtt világbajnokság, továbbá a világ judosportját újraindító budapesti Grand Slam torna házigazdája volt. A magyar cselgáncsozók 2017 és 2022 között világversenyeken 19 arany-, 18 ezüst- és 50 bronzérmet gyűjtöttek, ugyanebben az időszakban a parasport területén 11 arany, 4 ezüst és 3 bronz volt a magyar termés” – mondta Tóth László az utóbbi évek eredményes magyar szerepléséről. Hozzátette: a gyengébben sikerült riói olimpia után Tokióban ismét remekül teljesítettek a legjobbak, Tóth Krisztián bronzérmet szerzett, Pupp Réka pedig az ötödik helyen végzett. Az elnök megemlítette, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság új stratégiai programja már elkészült, 2023 és 2030 között újabb sportágfejlesztési program részese lesz a judosport.

Kapcsolódó témák: #Győr | #judo |