Pound: egy évvel lehet halasztani az olimpiát, tovább nem

A 2021-es rendezés az egyetlen esély

Fotó: Pixabay
MTI
2020.04.23. 15:15

Richard Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) rangidős tagja úgy véli, csak 2021-ben lehet megrendezni a tokiói játékokat és paralimpiát.

Kijelentésével az elmúlt hetekben megjelent néhány pesszimista nyilatkozatra reagált.

Muto Tosiro, a szervezőbizottság ügyvezető igazgatója szerint a 2021-es lebonyolítást sem lehet biztosra venni. Amint azt szűk két hete megjegyezte: nem hiszi, hogy bárki is képes lenne most megmondani, lehetséges lesz-e ellenőrzés alatt tartani a koronavírus-járványt jövő júliusban, vagy nem. Ivata Kentaro, a fertőző betegségek professzora pedig a hét elején kijelentette: nagyon pesszimista a jövő nyári olimpiarendezés kapcsán.

Devi Sridhar, az Edinburgh-i Egyetem professzora úgy nyilatkozott ugyancsak ezen a héten, hogy szerinte a játékok jövő nyári megtartása azon múlik, lesz-e már addigra védőoltás a koronavírusra.

A kanadai televíziónak nyilatkozó 78 éves Pound, aki a legrégebben tagja a NOB-nak, hangsúlyozta: az egyetlen esély a rendezésre a 2021-es év. Utalt arra, hogy a japán házigazdák is azon az állásponton vannak, hogy egy évvel el lehet halasztani az olimpiát, de tovább nem.

Az olimpia halasztása a japán házigazdáknak és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is sok pénzébe fog kerülni, de a játékok halasztása a nemzetközi sportági szövetségeket is nagyon érzékenyen érinti.

Az olimpiát jövőre július 23. és augusztus 8., a paralimpiát pedig augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik meg jelen állás szerint.

Kapcsolódó témák: #Járványhelyzet | #koronavírus | #olimpia2020 |