Tavaszi készülődés

Újraéled a csanaki közösségi kert

Fotó: Vig Norbert
Németh Boglárka
2022.04.08. 16:21

Érkezik a jó idő és vele együtt újraéled a ménfőcsanaki közösségi kert is. A Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület által életre hívott közösségi kezdeményezés tavaly indult, így akinek otthon nincs lehetősége kertet nevelni az ingyen kaphat parcellát, amit azzal vet be, amivel csak szeretne.

Tavaly augusztusban élte fénykorát a ménfőcsanaki közösségi kert, a parcellák megteltek friss zöldségekkel és zamatos gyümölcsökkel. A Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület kezdeményezése alapján tavaly alakították ki Ménfőcsanakon, a Málna utca végében a területet, ahol parcellák mellett épült egy szerszámtároló és Dr. Laczkovits-Takács Tímea, önkormányzati képviselő segítségével a vízellátás is megoldódott. A kert jelenleg még éledezik, de hamarosan újra megtelhet élettel és finomságokkal. 

Volt hat visszalépő, de nagyon gyorsan be is telt hála istennek ez a hat hely, valaki már ültetett is, egyelőre még kiszámíthatatlan az időjárás, de reméljük hamarosan újra megtelik élettel és magokkal a kert” – hangsúlyozta Sándorovszky Brigitta, a Málnakert szakmai megvalósítója, aki hozzátette: tavaly év végén dombágyást is csináltak, ide idén majd tököt, cukkinit és sárgadinnyét terveznek futtatni, de lesz palánta csere is, ebben azok is részt vehetnek, akik nem közösségi kert tagok. 

Nagyjából a parcella tulajdonosok fele volt kint és valamit veteményezett, nyilván a korai zöldségeket: hagymát, salátát vethettek el, illetve láttam, hogy valaki epret is telepített. Múltkor volt itt egy iskolás csoport velük borsót vetettünk. A hétvégén rendbe szedjük a fűszerágyásainkat is– számolt be Koncz Nóra, a Muszáj Természetvédelmi és Koordinációs Egyesület elnöke, aki szerint a városrész egyre nyitottabb a zöld kezdeményezésekre.

“Az emberek már önként felajánlják a felesleges növényeiket, akár mag, palánta vagy a hajtás cserére is. De van olyan aki online vagy szimplán kirakja a ház elé, tehát elindított valamit itt Csanakon, szebbek az előkertek is és hát mi is egyre változatosabb programokkal igyekszünk jelentkezni, a környezetvédelem minden szeletével próbálunk foglalkozni.” 

A közösségi kertben emellett egy ún. tanparcellát is kialakítottak, ahol iskolások és óvodások számára mutatják be majd a kertészkedés alapjait például a Föld napján.

Galéria: Vig Norbert

Televíziós szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #galéria | #gyümölcs | #kertészet | #Ménfőcsanak | #zöldség |