Hirdetés
Széchenyi István Egyetem

Újabb fejlesztéssel szépül a mosonmagyaróvári várkert

Győr+
2022.01.13. 11:00

Ökojátszótérrel, tanösvénnyel, gyógynövénykerttel, pihenőhelyekkel, gyümölcsössel bővül a következő hónapokban a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának otthont adó mosonmagyaróvári vár környezete az Agrinatur projekt keretében. A helyi városvédők által is támogatott beruházás egyszerre szolgálja az egyetemi, a városi és a térségben élő polgárokat, valamint a turistákat.

Hirdetés

A Széchenyi István Egyetem rendkívül fontosnak tartja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a térség fejlődéséhez. E törekvést szolgálja az Agrinatur nevet viselő, európai uniós, osztrák–magyar projekt is. Ennek során kutatások, kísérletek zajlanak – Magyarországon a Mosoni-sík természetvédelmi oltalom alatt álló Natura 2000 területén –, hogy azonosítsák és optimalizálják az ökológiai gazdálkodás fajvédelemre és biodiverzitásra gyakorolt pozitív hatásait. A teendőket, ajánlásokat magyar és német nyelvű stratégiában foglalják össze.

A 2022. június 30-ig tartó projekt – amelyben a Széchenyi István Egyetem a bécsi önkormányzat erdészeti és városi mezőgazdasági irodájával, a Bio Forschung Austriával, a mosonmagyaróvári önkormányzattal, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesülettel és a Fertő–Hanság Nemzeti Parkkal működik együtt – új rekreációs területek kialakítását is tartalmazza, bemutatva a természetvédelem és a mezőgazdaság közötti szinergiákat. Ennek hazai helyszíne az egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának otthont adó mosonmagyaróvári vár környezete.

Hirdetés

A várkertben – a Wittmann Antal parkban meglévő történeti és ökológiai tanösvényhez kapcsolódó – tanösvényt, gyógynövénykertet, pihenőhelyeket, ökojátszóteret, növények, állatok megfigyelésére alkalmas helyeket hoznak létre. A beruházás megvalósításához szükséges néhány fa, tájidegen cserje kivágása, ami nem változtatja meg a várkert jellegét. Ezeket új és több egyeddel pótolják.

Fotó: Májer Csaba József

A várkapitány-épület mellett szabadtéri „oktatótermet” alakítanak ki. A Vár-tó és a Lajta között rétet és őshonos fajokból álló gyümölcsöst hoznak létre, a fenntartható gazdálkodást és a természetközeli gondolkodást erősítve. A projekt végén vezetett bejárásokra, így például madármegfigyelésre kerül sor. A zárókonferenciának a mosonmagyaróvári vár ad majd helyet.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy az elmúlt években az egyetem a magyar kormány támogatásával jelentős erőfeszítéseket tesz karunk létesítményeinek, környezetének fejlesztéséért. Tavaly megvalósult a vár, a várkapu és a vársétány felújítása, s a következő időszakban további beruházásokra – így például a várkapitány-, a tankonyha- és a Lucsony utcai C épület rekonstrukciójára – kerülhet sor. Ebbe a sorba illeszkedik az Agrinatur projekt is. Mindezek nemcsak intézményünket, hanem Mosonmagyaróvár és a térség polgárait, valamint az idelátogató turistákat is szolgálják” – fogalmazott dr. Szalka Éva, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának dékánja.

„Civil szervezetünk teljes mértékben támogatja az Agrinatur projektnek a vár környezetét érintő részét. A megvalósításról, a növényzetet érintő változásokról több alkalommal egyeztettünk az egyetemmel” – hangsúlyozta dr. Unger András, a nagy hagyományokkal rendelkező Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület elnöke. Hozzátette: örömmel látják az egyetem törekvését mind a vár, mind a várkert fejlesztésére, és azt szorgalmazzák, hogy a városi tulajdonban lévő Wittmann Antal park rehabilitációja ezzel összhangban valósuljon majd meg.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

likeold
a fb oldalunkat