Mezőgazdaság

Szüret 2021: Szép termésre számítanak

Fotó: Ficsór Dávid
Ficsór Dávid
2021.07.21. 17:41

Az előrejelzések szerint közvetlenül augusztus 20-a után kezdődhet a szüret a Pannonhalmi Borvidéken.

Szép termésre számítanak a borászok az idei évben, a hagyományoknak megfelelően pedig az Irsai Olivért szedik le először. A szakemberek reménykednek, hogy addig nem lesz semmilyen szélsőséges időjárási körülmény, ami befolyásolja a szőlő minőségét és a szüret időpontját.

A másfél héttel ezelőtti nagy esőzések nem okoztak komolyabb gondot a Győr+ által megkeresett pincészeteknél. Éppen a hajtásokat fűzték be szerda reggel az egyik Győr melletti szőlőbirtokon ottjártunkkor.

„A májusi hűvös idő miatt nem fejlődött a megszokott ütemben szőlő, ezért ezekkel a munkálatokkal kicsit megcsúsztunk. Emellett a növényvédelem folyik ezekben a napokban” – mondta Babarczi Zsuzsanna, a Babarczi Szőlőbirtok és Pince termelési és értékesítési vezetője, aki hozzátette, aggodalomra azonban nincs ok, már elkezdték a szüreti eszközök előkészítését a telephelyen.

A cikk a videó után folytatódik:

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Megnyugtató látvány a borásznak, ha szépen fejlődnek a fürtök. Ha valami váratlan időjárási anomália nem történik, a szokott időben, közvetlenül augusztus 20-a után az Irsai Olivér leszedésével megkezdődhet az idei szüret, hangsúlyozta a szakember.

A Cseri Pincészet borai az ország szinte minden pontján fellelhetők, elsősorban a szállodák, éttermek és különböző vendéglátóhelyek polcain. A közel másfél éve tartó járványhelyzet után a helyek nagy része újranyithatott, ez pedig már meglátszik a pincészet rendelésein is.

Fotó: Ficsór Dávid

„Úgy látjuk, hogy a felsőközép- és középkategóriás éttermek már elindultak, nyilván a prémium éttermek – főleg Budapesten, akik a külföldi turistákra építenek – nem nagyon üzemelnek. A szállodák sem a megszokott kihasználtsággal működnek, de alapvetően azt látjuk, hogy szépen lassan elindul az élet és ez már a rendeléseken is érezhető” –hangsúlyozta Cseri Norbert, főborász. A borászatok is kezdenek fellélegezni tehát és egyre többen vágnak bele saját rendezvénybe is. Az ugyancsak a Pannonhalmi Borvidéken található pincészet, a Pécsinger Szőlőbirtok hétvégén tartja már hagyományosnak mondható programját, a Borlementét.

„Nagyon-nagyon örülünk, hogy újra elindult az élet, már több rendezvényen részt vettünk a városban is. Ez jó nekünk, jó a borász kollégáknak is, de nem feltétlen rólunk szól. A Borlementét negyedik alkalommal rendezzük, ez egy örömünnep, ami egy családi pillanatból nőtte ki magát. Nyár elején szoktunk édesapámmal leülni a borászat teraszára, ahol elborozgatunk és elbeszélgetünk egymással. Ebből mindig egy családi fieszta lesz, amit néhány éve már felnagyítunk és jó pár száz ember érezheti nálunk jól magát” –mesélte a Győr+-nak Pécsinger János, aki az idei termésről elmondta, szerinte is szép lesz, ő augusztus 24-26. környékére prognosztizálja a szüretet. Addig is árgus szemmel figyelik az összes fajtát és reménykednek, hogy a váratlan, szélsőséges időjárás elkerüli a borvidéket.

Fotó: Ficsór Dávid
Kapcsolódó témák: #borászat | #mezőgazdaság | #Pannonhalmi Borvidék |