Bűncselekmény

Súlyosbították a magatehetetlen anyját elhanyagoló pápai nő büntetését

Illusztráció: Marcali Gábor
MTI
2022.09.13. 18:01

A Győri Ítélőtábla súlyosította annak a pápai nőnek a büntetését, aki magatehetetlen anyját elhanyagolta. Tettét védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölésnek minősítette, és 15 év fegyházbüntetéssel sújtotta - közölte az MTI-vel kedden az eredményesen fellebbező Győri Fellebviteli Főügyészség.

A jogerős ítélet szerint az 57 éves nő kettesben élt 84 éves anyjával egy pápai házban. Az idős nő szellemi és fizikai állapota folyamatosan romlott, 2019 júliusára önellátásra képtelenné vált. A vádlott az ágyhoz kötött anyját a külvilágtól elszigetelte, senkit nem engedett be a házukba. Előfordult, hogy bántalmazta. Az asszonyt nem mosdatta, ruházatát, ágyneműjét nem cserélte, rothadó fekhelyéről nem mozdította el. A legyengült nőnek emiatt testszerte sebei keletkeztek, amelyeket nem kezeltek.

Az anya 2019. augusztus 2-án leesett az ágyáról, amit a lánya csak 3 nap múlva jelzett egy ismerősének. Ez idő alatt a nő az édesanyját nem mozdította el a földről, ételt, italt nem adott neki. A nő ismerőse is csak rendőri segítséggel tudott bemenni a házba, ahol nagy mennyiségű hulladék és elviselhetetlen higiénés viszonyok voltak.

A kommunikációra már képtelen idős asszonyt kórházba vitték, ahol néhány nap múlva meghalt.

A Veszprémi Törvényszék a nőt különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt 6 év börtönbüntetésre ítélte. A döntés ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. A Győri Ítélőtábla az ügyészség álláspontjával értett egyet, és súlyosabb minősítés mellett 15 év fegyházbüntetést szabott ki a nőre.