Sokorópátkán felavatták a világ legnagyobb székelykapuját

Szerző és fotó: Ficsór Dávid
2023.06.03. 18:11

Felavatták a világ legnagyobb székelykapuját Sokorópátkán, egy nappal a nemzeti összetartozás napja előtt. Az ötlet Vajda Pétertől származik, aki helyi vállalkozó, és több környékbeli vállalkozóval összefogva indította el az építkezés folyamatát.

Több mint hatszáz civil adakozó és kétszáznál is több kétkezi munkás, valamint fafaragó mester vett részt a projektben, melynek csúcspontja a szombat délutáni avatóünnepség volt.

Valamit szerettünk volna alkotni. Úgy gondoltuk, hogy a székelykapu a magyarság legnagyobb jelképe, hisz bárhol is állítanak fel egyet a világban, mindenki tudja, a magyarok nevéhez fűződik. Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében”- mondta az ünnepségen Vajda Péter, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki ehhez a munkához valamilyen formában hozzátett.  

Pethő Sándor szemében egyszerre jelentek meg az öröm és a szomorúság könnyei. A torjai fafaragó mester rendkívül boldog volt, hogy a szakmai vezetésével több kuriózumot is felvonultató világrekord alkotás készült, ugyanakkor szomorú volt, hogy véget ért a több hónapos, közös munkafolyamat.

“A nagy munka után fura lesz a most következő csend…” – mondta elcsukló hangon a Győr+ Médiának.  

Sokkal többet kapok és kapunk majd ettől a kaputól, mint, amit beletettünk” – emelte ki a Pannonhalmi Tájegység Vállalkozói Egyesülés vezetője. Balogh László az ötletgazda Sokorói Tájegység Egyesülés tagjaival hatalmas munkát végzett az elmúlt időszakban. A szombati ünnepségen több százan vettek részt Sokorópátka határában, ahol a világ legnagyobb székelykapuja áll mostantól.

A rendezvényen igaz közjogi méltóságok is részt vettek, felszólaltak, de Vajda Péter külön kiemelte, ez az akció politikamentes volt, mindannyiuk civilként segítették az akció sikerességét adományaikkal. Az eseményen az is elhangzott, egy kápolnával és egy rendezvény helyszínnel bővül a székelykapu melletti terület. 

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #avatás | #híradó | #rekord | #sokorópátka | #székelykapu |