Hirdetés
Megdöbbentő számok

Sokan vezettek ittasan

Fotó: police.hu
police.hu
2019.11.10. 19:17

Az elmúlt 24 órában 14 járművezető esetében mutatott pozitív értéket az alkoholteszter a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén.

Hirdetés

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság állománya november 9-én 1143 járművezetőt ellenőrzött a megyében. Az intézkedések során minden sofőrrel szemben alkoholtesztert is alkalmaztak. A megyei rendőr-főkapitányság állománya 2, a Győri Rendőrkapitányság járőrei 7, a Soproni Rendőrkapitányság rendőrei 2, míg a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedési járőrei összesen 3 járművezetőt szűrtek ki a forgalomból, mivel a velük szemben alkalmazott teszter mindegyikük esetében pozitív értéket mutatott.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy a balesetek megelőzése csak közös felelősségvállalás alapján lehetséges, azok elkerülése érdekében minden közlekedésben résztvevőnek be kell tartania az alapvető közlekedési szabályokat!

Hirdetés

Felhívjuk továbbá a járművezetők figyelmét arra, hogy már kismértékű alkoholfogyasztást követően is az alábbi veszélyhelyzetek léphetnek fel a vezetés során:

– Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.

A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.

Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

„…hogy mindenki hazaérjen!” – figyelmeztet a megyei rendőrség a police.hu oldalon.

Kapcsolódó témák: #baleset megelőzés | #rendőrség |
likeold
a fb oldalunkat