Hirdetés

Radnóti Miklósra emlékeztek Abdán

Győr+
2021.09.18. 09:06

Szeptember 17-én Abda Község Önkormányzata Radnóti Miklósra emlékezett. Ezen a napon változatos programok várták a költő élete és munkássága iránt érdeklődőket. Az időpontválasztás nem véletlen, hiszen Radnóti Miklóst és 3200 társát ezen a napon (1944. szeptember 17.) indították Borból Magyarország felé.

Hirdetés

Délután az abdai Radnóti-emlékműnél megemlékezést tartottak, melyen beszédet mondott dr. Boros István, Abda Község alpolgármestere, valamint Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke.

Dévényi Dávid, a Győri Izraelita Hitközség kántora, imát mondott Radnótiért és társaiért. Tóth Péter Lóránt versvándor gondolatai után a résztvevők közösen szavalták el a költő Nem tudhatom című versét. Steininger Adél, az abdai Zrínyi Ilona Általános Iskola pedagógusa, szintén egy verssel emlékezett meg a költőről.

Hirdetés

Ezt követően a Rábca Menti Szociális Szolgáltatóház udvarán zenés irodalmi est volt, ahol a szép számmal megjelent érdeklődő előtt dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész beszélgetett dr. Dénesi Tamással, a Pannonhalmi Főapátsági Levéltár igazgatójával, Szabó Béla fotográfussal, Tóth Péter Lóránt versvándorral és Szabó Zsolttal, Abda Község polgármesterével Radnótiról, a Bortól Abdáig tartó útról és a korszakról, amelyben a költő élt.

A beszélgetés szüneteiben a Hangraforgó Együttes megzenésített dalai voltak hallhatók. Az est során F. Sipos Bea és Faggyas László is mesélt Radnóti művészetéhez fűződő kapcsolatukról. Az esemény végén a résztvevők egy pohár bor és pogácsa mellett kötetlen formában beszélgethettek a költőről, versélményeikről, illetve Radnóti Miklós Abdán fellelhető emlékeiről.

Kapcsolódó témák: #Kultúra | #megemlékezés |
likeold
a fb oldalunkat