Nemzeti kerékpáros stratégia: a térségen nem fog múlni!

Szerző és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2023.08.09. 11:17

A Magyar Kerékpáros Klub területi vezetője szerint a győri térségen biztosan nem fog múlni a közelmúltban elfogadott Nemzeti Kerékpáros Stratégia megvalósítása. Tömböly Tamás azt mondta, a régióban kiváló infrastrukturális feltételek várják a bicikliseket. Korábban Révész Máriusz államtitkár és Kara Ákos országgyűlési képviselő is elismerően beszélt a térség kerékpáros lehetőségeiről.

Rengeteg kerékpáros turista veszi az irányt Győrből Pannonhalma felé. A legutóbb átadott környékbeli kerékpárút egyben a legnépszerűbb is a térségben. De a kerékpáros klub helyi vezetője szerint nem csak ez, hanem a többi bicikliút is kedvelt a tekerők körében. „Egyrészt nagyon jó, hogy a kerékpározásnak külön felelőse van Magyarországon, Révész Máriusz személyében, plusz a térség országgyűlési képviselője, Kara Ákos is rengeteg tesz azért, hogy a győri térség kerékpáros infrastruktúrája ilyen ütemben fejlődhessen” – mondta Tömböly Tamás.

A szakember szerint a feltételek tehát jók, de persze azért van még hova fejlődni. „Alapvetően jó helyzetben vagyunk, de például a Kara Ákos által kezdeményezett Ménfőcsanak-Tényő- Sokorópátka-Bakony kerékpárút megvalósítása nagyon üdvözítő lenne, óriási erre az igény, a környékbeliek a biciklis turisták körében is” – tette hozzá a kerékpáros klub helyi vezetője.

Néhány hete Győrben járt az aktív Magyarországért felelős államtitkár, aki ugyancsak elismerően beszélt a győri és Győr környéki kerékpárhálózatról.

”Ez a térség külön kiemelendő, ha kerékpározásról beszélünk, a szigetközi bicikliutat sokan használják, de a Győrt és Pannonhalmát összekötő aszfaltcsíkot is, ami ráadásul páratlan panorámát kínál a tekerőknek, a Győr-Gönyű-Komárom kerékpárút pedig szerves része a megálmodott Bécset és Budapestet összekötő bicikliútnak, amit gőzerővel építünk tovább” – fogalmazott Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár.

A napokban a térség országgyűlési képviselője, aki egyben több kerékpáros fejlesztés kezdeményezője volt, ugyancsak pozitívan beszélt a biciklisek lehetőségeiről a régióban. ”Nem véletlenül kezdeményeztem magam is több környékbeli kerékpárút megépítését, nagy ezekre az igény, sokan használják, munkába, iskolába járáshoz, de turistaként is, az a tapasztalatom, hogy kerékpárút építés ügyben mindig nagy az összefogás, ezért bízom abban, hogy a kormányzat, illetve a szakminisztérium az általam kezdeményezett Bakonyba vezető kerékpárút megépítését is támogatni fogja” – hangsúlyozta Kara Ákos országgyűlési képviselő.

A 2030-ig szóló nemzeti kerékpáros stratégia része a közlekedésbiztonság is, ezen a területen azonban még sok a tennivaló.

Jelenleg Magyarországon az emberek 90 százaléka alapvető közlekedésre használja a kerékpárt és csak 10 százalékuk turisztikai céllal. A magyarok 16 százaléka számára az elsődleges közlekedési eszköz a kerékpár, vidéken azonban egyre többen hagynak fel a biciklis közlekedéssel és ülnek autóba.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos