Megkezdődött az aratás, készültségben a katasztrófavédelem

Győr+ Fotó: Marcali Gábor
2024.07.02. 07:01

A katasztrófavédelem minden évben kiemelt figyelmet fordít az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére, ezért is tartják fontosnak a lakosság, valamint a gazdálkodó szervezetek tájékoztatását az aktualitásokról, a mezőgazdasági munkálatokra vonatkozó tűzvédelmi, iparbiztonsági szabályokról.

A nyári betakarítási munkák nagyon tűzveszélyesek, ezért minden gazdának fel kell készülnie a gépek üzemképessége és azok tűzvédelmi megfelelősége szempontjából is. A forró nyári idő, a felmelegedett gépalkatrészek, és a csepegő üzemanyag valamint a könnyen gyulladó száraz növényzet együttes jelenléte könnyen tűzhöz vezethet. 

A munka megkezdése előtt továbbra is fontos ellenőrizni a kipufogórendszert, mert a nem megfelelő illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet. Az üzemanyag-ellátó és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabaduló kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat. Továbbra is kiemelten figyelni kell a munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelésére, valamint a kombájnok földelésére, a munkagépek tisztán tartására. 

A hatósági szakemberek az ellenőrzéseken túl, a rendszerint előforduló hibák kiküszöbölése érdekében tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket is biztosítanak a gazdák számára.

A mezőgazdasági munkákkal kapcsolatos tűzvédelmi és iparbiztonsági szabályokról szóló részletes tájékoztató ide kattintva érhető el. 

Forrás: Katasztrófavédelem