Pannonhalmi Főapátság Pincészete

Legyen pannonhalmi a legjobb borászat

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2021.10.31. 16:45

Még lehet szavazni a Vince Díj „A legjobb borászat, pincészet” kategória 3 végső jelöltje közül a kedvencre! A vokssal segítséget kaphat egyik hazai borászat abban, hogy megkapja a Magyarország legjobbjának járó díjat. Jó hír, hogy a Pannonhalmi Főapátság Pincészete is a legjobb három között van!

A Vince Díj egy olyan egyedülálló kezdeményezés, amely túlmutat egy szakmai eseményen és a széles nyilvánosság számára is megnyitja a hazai italkultúráról való gondolkodást. Már javában zajlik a közönségszavazás, aminek keretében az érdeklődők 8 kategória 33 alkategóriájának 3-3 tételből választhatják ki kedvenceiket október végéig. Szavazni IDE kattintva lehet, a szavazók között értékes nyereményeket sorsolnak ki. A Vince Díjat november 5-én adják át a Vince Gála keretein belül, ahol kóstolókkal, workshopokkal várnak minden érdeklődőt – olvasható a vince.hu-n.

Valószínűleg az egyik legizgalmasabb kategóriához ért a szavazás, hiszen Magyarország legjobb pincészetét, borászatát keresik. Aki szavaz, részt vesz a Vince Díj nyereményjátékán.

Következzen a 3 döntős, vagyis Magyarország 3 legjobb borászata, s külön jó hír, hogy a Pannonhalmi Főapátság Pincészete is ott van a legjobbak között!

#1.Gizella Pince (Tokaj)

 #2.Pannonhalmi Főapátság Pincészete

#3.St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet

A Pannonhalmán megtelepedett bencés szerzetesek a korábbi évszázadokban mindig szoros kapcsolatban voltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel. Az adott kor legmagasabb szintű szőlő- és borkultúráját művelték. Az 1900-as évek elején az apátsági birtokméret kb. 100 hektárnyi lehetett Pannonhalma közvetlen környékén, de emellett Somlón és Tokaj-Hegyalján is rendelkezett birtokokkal az Apátság. A II. világháborút követő politikai és társadalmi átrendeződés lehetetlenné tette e több évszázados hagyomány folytatását, ám a szerzetesek nem mondtak le a hagyományok újjáélesztéséről. 2000-ben kezdtek körvonalazódni azok a tervek, amelyek révén mára a Pannonhalmi Főapátság Pincészete nemcsak újjászületett, de története legsikeresebb időszakát éli. írják.

SZAVAZNI ITT LEHET, HAJRÁ PANNONHALMA!