Megyénkben lehet a legtöbbet keresni vidéken – friss jelentést tett közzé a KSH

Győr+ depositphotos.com
2023.01.20. 12:39

A Központi Statisztikai Hivatal negyedévente teszi közzé statisztikáit, amely áttekintést nyújt Budapest, valamint a 19 vármegye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról. Ebből kiderült, a főváros után megyénkben keresnek a legtöbbet, havi nettó 346 190 forintot átlagosan.

A statisztikából kiderül a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2022 I–III. negyedévében 15%-kal nőtt egy év alatt, az összege (521 ezer forint) meghaladta az országos átlagot (504 ezer forint).

A foglalkoztatottak száma 2022 III. negyedévében 2,1%-kal, a munkanélkülieké 46%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Előbbi változásának mértéke meghaladta az országos folyamatét, utóbbi iránya ellentétes volt azzal. A foglalkoztatási arány (79,6%) és a munkanélküliségi ráta (2,5%) is kedvezőbb volt a hazai átlagnál, előbbi értéke a legmagasabb volt a főváros és a megyék körében.

Olyan adat is szerepel, amely szerint egy lakosra átlagosan 1 millió 358 ezer forint bolti forgalom jutott, ez 18%-kal meghaladta az országos átlagot, a főváros után itt volt a legmagasabb.

A statisztikából többek között kiderül, hogy 2022 I–III. negyedévében Győr-Moson-Sopron megyében kevesebben születtek és kevesebben haltak meg, mint az előző év azonos időszakában. Az ebből adódó természetes fogyás a népességet több mint 1100 fővel csökkentette, a fogyás lakosságarányos mértéke kedvezőbb volt az országos átlagnál.

Ezen időszak alatt a házasodási kedv mérséklődött 2565 pár kötött házasságot, 15%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A csökkenés mértéke a megyék és a főváros körében a második legmagasabb volt  

2022 I–III. negyedévében a telephelyi adatok alapján az ipar termelése 4,2%-kal, a megyei székhelyű építőipari szervezetek teljesítménye 0,8%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A beruházások volumene 2,2%-kal bővült. Az épített lakások száma 5,3%-kal több volt, mint az előző év azonos időszakában.

Győr-Moson-Sopron megye kereskedelmi szálláshelyein tavaly I–III. negyedévben 945 ezer vendégéjszakát töltöttek a vendégek. Július–szeptemberben a külföldi vendégek közül a Németországból érkezők töltötték el a legtöbb éjszakát, őket a Csehországból és az Ausztriából érkezők követték, ugyanúgy, mint egy évvel korábban. 

Forrás és további infók https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/megy/223/index.html

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #átlagkereset | #gazdaság | #KSH | #statisztika | #társadalom |