Kilenc hónap, két haláleset, harminc személyi sérülés

Győr+ Fotó: O. Jakócs Péter
2023.10.08. 14:53

Sajnálatos adatok: Győr-Moson-Sopron vármegyében 2023 első három negyedévében 203 lakástűz keletkezett. A vizsgált időszakban 2434 négyzetméter épített terület égett le.

A legnagyobb tűz és egyben a leghosszabb beavatkozás, a győri, Bajcsy-Zsilinszky úti tűzeset volt január 30-án. A tűzben 2 ember életét veszítette, a tetőtéri, 200 négyzetméteres társasházi lakás és a tetőszerkezet teljesen leégett. Az oltás és az utómunkálatok 14 órát vettek igénybe, 32 tűzoltó 10 autóval avatkozott be. 

A tűzesetek alkalmával 30 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett. A lakástüzekhez összesen 462 szert riasztottak. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 7 lakástűz után indult tűzvizsgálati eljárás.

A leggyakrabban elektromos hiba (31%), nyílt láng (18 %), a fűtési rendszer hibája (10 %), sütés-főzés (14 %), dohányzás (4%), illetve a kémény műszaki állapota (2%) miatt gyulladt ki épület. 

A 203 tűzzel érintett lakóépületnek csupán a 0,9 százalékában, két otthonban volt füstérzékelő, pedig ezek a készülékek már a kezdeti tüzet is megbízhatóan jelzik, amikor van idő eloltani a lángokat vagy biztonságban kimenekülni és értesíteni a tűzoltókat. Az otthon jellegű tüzek a fűtési szezonban a leggyakoribbak, így az év hátralévő három hónapjában még nagyobb odafigyelésre van szükség. 

Szén-monoxid miatt az első kilenc hónapban 67-szer riasztották a tűzoltókat. 4 ember szenvedett valamilyen szintű szén-monoxid mérgezést, szerencsére senki sem halt meg vármegyénkben szén-monoxid miatt. A szén-monoxid a nyílt égésterű tüzelő-, fűtőberendezésekből kerülhet a lakás légterébe, ha nincs megfelelő levegő utánpótlás, vagy elszennyeződött a készülék. Amennyiben ilyen készüléket használunk mindenképpen javasoljuk, hogy szerezzenek be egy szén-monoxid-érzékelőt. 

Forrás: Katasztrófavédelem