Hirdetés
Állatvédelem

Keresik a gólyafészkeket

Fotó: Facebook // MME Kisalföldi Csoport
Győr+
2021.05.16. 16:23

Érkeznek vissza a fiatal, szaporodásukat most kezdő egyedek, párok, így ebben az időszakban érdemes nyitott szemmel járni.

Hirdetés

Mi is így teszünk, de kérjük a lakosság segítségét. Több szem többet lát – hívja fel a figyelmet a MME Kisalföldi Csoport.

Tehát keressük az új gólya párokat egész évben! Sok telefont kapunk, hogy a madarak a vezetékre építkeznek és rakjunk fel fészektartót. Manapság a fészkek 90%-a a villamoshálózatra épül, így fontos, hogy ismerjük ezeket a fészkeket. Azonban egyből nem szabad beavatkozni – szögezik le a szakértők.

Hirdetés

Ha a gólyák megjelenését követően egyből egy tartót helyezünk ki, azzal csak a madarak elijesztését érjük el. Az első évben hagyni kell őket kibontakozni, hiszen nekik ez az első fészkük, meg kell tanulniuk fészket építeni. Ha a madarak elmentek, utána összeírjuk, mely fészkeknél kell beavatkozni, ezt a listát elküldjük az áramszolgáltatónak, aki vagy a Nemzeti Park, vagy a mi segítségünkkel egy kis fészek alappal felhelyezi a fészek magasítót és így már a jövőben a költés biztonságos lesz valamint a hálózatban sem okoz problémát a fészek – részletezik a madársegítés menetét Facebook-bejegyzésükben.

Ha találkozik ilyen idén épült/épülő fészekkel, a gyorig.elod@mme.hu címen jelezheti a csoportonak.

Kapcsolódó témák: #állatvédelem | #madárvédők |
likeold
a fb oldalunkat