Hirdetés
Közösség

Kedvet csinálnának a kertészkedéshez Börcsön

Fotó: Ficsór Dávid
Győr+
2021.05.06. 06:58

Egy közösségi kertet alakítottak ki a napokban Börcsön, ami „Az én kis kertem” nevet kapta. A kezdeményezés lényege, hogy a közterületen lévő konyhakertet bárki gondozhatja és akár vihet is haza az elültetett fűszernövényekből, zöldségekből, gyümölcsökből.

Hirdetés

A vidám színekben pompázó terület egy játszótér mellett kapott helyet, remélve, hogy a legfiatalabb korosztály is kedvet kap a kertészkedéshez.

A Győr melletti településen rendszeresek a hasonló, közösség építő civil kezdeményezések. „Egy 11 éves helyi kislány ötlete alapján alakítottunk ki összefogásból egy közösségi kertet, melynek több célja is van. Egyrészt fontos, hogy a gyerekeknek bemutassuk, hogyan kerül az asztalukra egy zöldség, vagy gyümölcs és meghozzuk a kedvüket a kertészkedéshez” – mondta a Győr Plusznak Sándorné Giczi Klára.

Hirdetés

Börcs Község Önkormányzatának kulturális asszisztense hozzátette, emellett „fontos, hogy építsük a közösséget a településen, ahol rendszeresek a hasonló kreatív, közösségépítő kezdeményezések.”

A polgármester szerint ez a község egyik mozgatórugója: „Nagyon fontosnak tartjuk ezeket a projekteket, hiszen ez élteti a civil világot. Ha valaki jól akarja érezni magát egy kisebb közösségben – mondjuk egy faluban -, akkor óhatatlanul sok ilyen apróság kell, ami a jó közérzetet szolgálja” – hangsúlyozta Rácz Róbert.

Egy helyi mezőgazdasági cég adta a traktorgumikat, a helyi tájház vezetője készítette el a táblát, két börcsi édesanya pedig palántákat adott. Elmondható tehát, hogy igazi összefogás eredménye a kert, amit bárki gondozhat, és amiből később bárki csemegézhet.

A polgármester szerint a Győr melletti településnek többek között az ilyen kezdeményezéseknek köszönhetően komoly vonzereje van. A ’90-es évek közepén még 900-an éltek itt, most pedig már közel vannak az 1400-hoz. Börcsön remélik, nagy sikert arat majd a kert, melyet a későbbiekben bővítenének, sőt akár egy nagyobbat is kialakítanának.

Kapcsolódó témák: #Börcs | #mezőgazdaság | #összefogás |
likeold
a fb oldalunkat