Jó példa lehet a régió települései számára a nagyszentjánosi vásárcsarnok

Mireider Máté Fotó: MekliZ Fotó
2023.06.11. 15:05

2022 tavaszán kezdődött meg az építkezés Nagyszentjánoson, azonban a terv sokkal régebbre nyúlt vissza. A közösségi térként funkciónáló épületet 250 millió forintos beruházásból, állami és Európai Uniós források bevonásával tudta megvalósítani a település.

Hosszú út vezetett idáig, hogy elkezdődhessen az építkezés. Az eredeti összegnek azonban közel duplájára nőttek a költségek a gazdasági helyzet miatt. Ennek pótlására Magyarország kormányától kaptunk 140 millió forintos támogatást. Így lett a régóta dédelgetett álomból rajz, a rajzból pedig valóság”  – ezt még 2022 márciusában nyilatkozta portálunknak Friderics Cecília, Nagyszentjános polgármestere. Ekkor kezdődött meg a vásárcsarnok építése, amely fontos mérföldkő a községnek. Az épületet 2023. június 9-án adták át, ez volt az első nap, amikor vásárt is tartottak itt, meglehetősen nagy sikerrel.

A településvezető az átadón elmondta: Nagyszentjánoson különös az elrendezés, hiszen a faluközpont igazából a falu szélén, a déli részen található: itt a templom, a hivatal, az óvoda és az iskola is itt található, és most a vásárcsarnok is ide épült, a legnagyobb játszótér és a legnagyobb park mellé. „Ezeket a területeket megpróbáltuk összekapcsolni. Olyan többfunkciós szabad tér jött létre, amelynek az utolsó állomása a vásárcsarnok. Megmentettük a templomot a belvíztől, tematikus parkot építettünk köré. A falunak ez a fő sétatengelye, ezt tudtuk kibővíteni” – részletezte Friderics Cecília.

Friderics Cecília, Nagyszentjános polgármestere

Az átadáson Kara Ákos, a térség országgyűlési képviselője elmondta: ez a projekt nagyon hosszú utat tett meg. „Ez a fejlesztés egy olyan kezdeményezés volt, ami kifejezetten egy helyben született ötletet szeretett volna megvalósítani. Az első gondolatom, amikor az épület már elkészült, az volt, hogy miért nincs ilyen máshol? Megszívlelendő és követendő példa lehet ez az ötlet” – osztotta meg Kara Ákos. A képviselő kiemelte az épület fontosságát, ahogy mondta: „a 24. órában vagyunk, abban, hogy egyáltalán lesznek-e termelők, akik tudják hozni a portékájukat, tudunk-e úgy szemléletet formálni, hogy a mindennapokban, a minden családban szükséges spórolást össze lehet-e illeszteni a minőségi egészséges termékeknek a vásárlásával.”

Kara Ákos, a térség országgyűlési képviselője

Az ünnepségen Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron vármegye közgyűlésének elnöke is részt vett. „Az elnökségi időszakom alatt ez a leghosszabbra nyúló fejlesztés, de az eredmény igazolta azt, hogy érdemes volt küzdeni érte” – mutatott rá Németh Zoltán. „Egy kisebb településen is ugyanúgy járnak a fejlesztések, a nyugodt környezet és a jó levegő nem járhat együtt azzal, hogy alacsonyabb színvonalú közszolgáltatások vannak a településen. Ezért volt nagyon fontos a kormánytól, hogy a megyei önkormányzatok is kaptak településfejlesztési forrásokat” – hangsúlyozta a vármegyei közgyűlés elnöke.

Németh Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke

Az átadóünnepség a beszédek után egy jó hangulatú, lelkes énekléssel folytatódott, melyet a helyi nyugdíjasklub asszonykórusa adott elő. Ezután az épületet Németh László pápai prelátus, kanonok, a Győri Székesegyház nagyprépostja áldotta meg.

„Nagyon régóta vártuk ezt az épületet. Eredetileg közösségi épületre kaptunk engedélyt, aztán ezt a pályázatot módosítani kellett vásárcsarnokra, de ezáltal még többet tudtunk beletenni ebbe. A Covid megmutatta, hogy az embereknek nagyon nagy szüksége van a közösségekre, és hogy az egészséges élelmiszer mindennél fontosabb. Ezért nagyon fontosak azok a helyszínek és a szereplők, akik ezeket biztosítani tudják. Remélhetőleg télen-nyáron közösségi, találkozási pont lesz ez a piac, és hozzájárulhatunk az emberek egészséges életéhez” – foglalta össze portálunknak Friderics Cecília. A polgármester azt is elmondta: sok környékbeli termelő jelezte már, hogy szeretne jönni a nagyszentjánosi vásárcsarnokba, de várják még a jelentkezőket.

A szalagátvágás pillanata

„Ennek a beruházásnak sok fontos üzenete van, de a legfontosabb az, hogy ez egy példaértékű projekt” – mondta el Kara Ákos, aki azt is hozzátette: mindenhol örülnének egy ilyen vásárcsarnoknak, akár nagyobb településeken is, így reméli, hogy más, környező községek is kedvet kapnak ilyen közösségi terek kialakításához.

TV-s szerkesztő: Mireider Máté – Zombai-Kovács Ákos