Hirdetés

Használjunk biztonsági övet!

Fotó: police.hu
Győr+
2021.08.08. 11:32

A rendőrség az alábbi felhívást tette közzé a szombati, Pannonhalma és Nyalka között történt baleset kapcsán.

Hirdetés

A 8224-es számú úton, Pannonhalma felől Nyalka irányába közlekedett egy gépkocsivezető augusztus 7-én. Haladása során egy balra ívelő kanyarban nem az útviszonyoknak megfelelően választotta meg járműve sebességét, azzal megcsúszott, és az út melletti fának ütközött.

A balesetben a fiatal járművezető megsérült, őt mentőhelikopterrel szállították kórházba. A szemle során a rendőrök megállapították, hogy a sofőr nem használta a biztonsági övet.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a fenti baleset kapcsán az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét:

A biztonsági övet a passzív biztonsági eszközökhöz soroljuk, tehát jelentősége nem a baleset elkerülhetőségében, hanem a már bekövetkezett baleset következményeinek a csökkentésében mutatkozik meg.

A szakemberek álláspontja szerint egy közúti közlekedési baleset során három, egymástól jól elkülöníthető ütközés történik. Az első akkor, amikor a balesetben érintett jármű szilárd tárgynak vagy egy másik járműnek ütközik. Ezt követi a második ütközés, amikor a jármű utasterében tartózkodó személyek teste a tehetetlenségi erő hatására nagy erővel, hirtelen előrelendül, és amennyiben nem használnak biztonsági övet, a kormánynak, a műszerfalnak és a szélvédőnek csapódik. A harmadik ütközéskor a belső szervek nekiütődnek a bordáknak, csontoknak.

Ezek alapján a biztonsági öv elsősorban a második ütközés hatásaitól óvja az utasokat.

Ne feledjék, csak egy mozdulat!

„…hogy mindenki hazaérjen!”

Forrás: police.hu

Kapcsolódó témák: #baleset | #balesetmegelőzés | #rendőrség |
Hirdetés