Katasztrófavédelem

Három hónap alatt 89 lakástűz

Győr+ Fotó: O. Jakócs Péter
2023.04.13. 07:08

2023 első negyedévében Győr-Moson-Sopron vármegyében 89 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat. Két ember életét vesztette, kilencen pedig megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett.

Az első negyedévben keletkezett lakástüzek eloltásához mintegy 90 órára volt szüksége a tűzoltóknak, az égő lakásokhoz összesen 221 tűzoltójármű vonult. A három hónap alatt összesen 1462 négyzetméternyi épített terület égett le. A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza.

Vármegyénkben a legnagyobb tűz és egyben a leghosszabb beavatkozás is a győri, Bajcsy-Zsilinszky úti tűzeset volt január 30-án. A tűzben két ember életét veszítette, a tetőtéri, 200 négyzetméteres társasházi lakás és a tetőszerkezet teljesen leégett. A beavatkozás az utómunkálatokkal együtt 14 órát vett igénybe. 

Az első negyedévben a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság három esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárására. Négy épület oltásakor gázpalackok is nehezítették a tűzoltók munkáját. 

A lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is. Ha régebben épült épületben lakunk, időközönként érdemes szakemberrel felülvizsgáltatni az otthonunk elektromos rendszerét is. Tanácsos a konyhába, hálóba és a nappaliba füstérzékelőt felszerelni a plafonra.

Az első negyedévben tizenkétszer riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat. Szerencsére senki sem halt meg, azonban egy esetben előfordult, hogy a felszerelt szén-monoxid érzékelő nem jelzett annak ellenére, hogy a tűzoltók kimutatták a helyszínen a mérgező gáz jelenlétét. 

Akkor keletkezik szén-monoxid, ha beltérben nyílt láng ég és az nem kap elegendő oxigént. A levegő-utánpótláshoz kevés, ha néha kinyitjuk az ablakot. Állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba résszellőzőt kell szerelni. Fontos, hogy a szén-monoxid érzékelőknek szavatossági idejük van, amelyet a gyártó feltüntet a csomagoláson. A lejárati idő után új készüléket kell vásárolni! 

Forrás: Katasztrófavédelem