Hirdetés
Ingatlanpiac

Felfelé tartanak a lakásárak a megyében is

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2022.06.30. 18:02

Árrobbanás történt a használt lakások piacán az idén, igaz, a különböző térségek, megyék között vannak komolyabb eltérések - derül ki egy friss elemzéséből, amely bemutatja, hogy az eladó használt lakóingatlanok ára hogyan alakult országos szinten. Emellett ismerteti, hogy Győr-Moson-Sopron megye legjelentősebb kínálattal rendelkező településein mennyibe kerülnek a lakóingatlanok.

Hirdetés

Idén júniusban a Budapesten és Pest megyén kívüli lakáspiacon jelentősen nőttek az árak az egy évvel korábbihoz képest. Az érintett megyékben eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 438 ezer forintot tett ki, ez 26 százalékos drágulást jelent.  

Nő a kínálat, kedvezőbb hírek a vevőknek

Balogh László gazdasági szakértő az idei lakáspiaci helyzetet jellemezve elmondta: “Több, egymással ellentétes tényező határozza meg az országos lakáspiaci trendeket. Vannak vásárlók, akik a felgyorsuló infláció, a háborús helyzet okozta bizonytalan gazdasági helyzet elől ingatlan vásárlásba menekültek és letudták a vásárlást az év első hónapjaiban. Emiatt akkor felkúszott a kereslet, még a viszonylag szűk kínálat mellett is. Az elmúlt hetekben azonban bővülésnek indult az eladó lakóingatlanok kínálata országos szinten. Fontos tényező továbbá, hogy sokan szintén a bizonytalanság miatt elhalasztották a lakásvásárlást, ők pedig hiányoznak a piacról.” 

Hirdetés

Hozzátette: “Új trend látszik kibontakozni a piacon. Korábban az eladók diktáltak, könnyen értékesíthetőek voltak az ingatlanok. Mostanra annyi változás történt, hogy az eladók nagyobb figyelmet fordítanak az eladásra, többet tesznek azért, hogy láthatóvá váljon az eladandó ingatlan. Ezt jelzi, hogy az eladók túlnyomó többsége ingyenesen hirdet, a kiemelt tulajdonosi hirdetések aránya viszont 26 százalékra, azaz négyéves rekordszintre nőtt idén júniusban. Ráadásul márciushoz képest az ingatlanközvetítők is 35 százalékkal többet fordítanak arra, hogy a megbízójuk eladó ingatlana kiemelkedjen a kínálatból.” 

Hol járnak az árak a megyében? 

Az adatok szerint Győr-Moson-Sopron megyében júniusban 3864 darab eladó használt lakás volt a kínálatban, ami 27 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. 

A megyeszékhelyen az átlagos négyzetméterár 705 ezer forintot tett ki, ami 42 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. A megye legnagyobb kínálattal rendelkező települései közül 

· Sopronban 23 százalékkal 599 ezer forintra, 
· Mosonmagyaróváron 32 százalékkal 584 ezer forintra, 
· Levélen 45 százalékkal 606 ezer forintra, 
· Győrújbaráton 40 százalékkal 630 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár. 

Balogh László szerint egyelőre kitart a drágulás, a jövőben lehet majd egy néhány százalékos árkorrekció, de még így is drágábbak lesznek a használt lakóingatlanok, mint fél évvel ezelőtt. A szakember hozzáfűzte azt is, hogy az infláció elleni harc miatti kamatemelések eredményeként egyre drágábbak a lakáshitelek, ezért szintén többen későbbre halaszthatják a vásárlást, ami visszafoghatja a keresletet az év hátralévő részében. 

A szakember úgy látja, egyelőre korai a kamatcsökkentésre, azaz az olcsóbb lakáshitelekre várni. A megfelelő anyagi háttérrel rendelkező vevőknek, saját erő mellett ugyanis még mindig megoldást jelentenek a lakáshitelek az ingatlanvásárláshoz. Fontos továbbá, hogy éppen az emelkedő kamatok miatt az államilag támogatott, kedvezményes lakáshitelek még jobban felértékelődnek a lakáspiacon. Ezek a konstrukciók pedig támaszt adhatnak a lakáspiaci forgalomnak. 

Kapcsolódó témák: #ingatlanpiac | #lakáspiac |
likeold
a fb oldalunkat