Hirdetés
Közlekedés

Egy nap, négy vad: vigyázzunk az utakon!

Fotó: police.hu
police.hu
2021.10.25. 09:00

Győr-Moson-Sopron megye útjain a rendőrök tizenegy közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek az elmúlt 24 órában, amelyből négy esetben erdőben élő állattal ütköztek a járművek.

Hirdetés

A 83-as számú főúton, Tét térségében őzsutát ütött el egy gépjármű október 24-én 2 óra 30 perckor, amikor a vad az út bal oldaláról ugrott a jármű elé.

Szintén a 83-as számú főúton Győrszemere közelében őzbikát gázolt el egy személygépkocsi október 24-én 18 óra 15 perckor, amikor az út jobb oldala melletti fás területről az állat az úttestre ugrott.  

Hirdetés

A két eset során személyi sérülés nem történt, azonban a vadak a helyszínen elpusztultak.

Személygépkocsival közlekedett egy sofőr a 82-es számú főúton október 24-én 18 óra 40 perckor. Veszprémvarsány területén az út bal oldalán lévő erdős területéről egy őz ugrott az úttestre, amelyet a járművezető fékezés ellenére elütött. A vad az ütközést követően tovább futott, személyi sérülés nem történt.

Hegykő térségében a 8518-as számú úton – a menetirány szerinti bal oldali füves területről –  egy őz ugrott  személygépkocsi elé október 24-én 19 óra 50 perckor. A sofőr a fékezés ellenére elütötte az állatot, amely a helyszínen elpusztult. A balesetben személy nem sérült meg.

A balesetek megelőzése érdekében a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy:
  • Erdők, mezők, bokros területek mellett vezető utak mentén számítani kell a vadállatok megjelenésére, ezért a jármű sebességét úgy válasszák meg, hogy szükség esetén meg tudjanak állni a gépkocsival!
  • Vadveszélyre figyelmeztető táblával jelzett útszakaszon – legfőként a kora reggeli és az esti órákban – különösen óvatosan és figyelmesen vezessenek, mivel az úton számítani kell arra, hogy a szabadon élő állatok bármikor a jármű elé ugorhatnak!
  • Amennyiben vadat lát, lassítson! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. A mozdulatlanul álló vad hirtelen megugorhat és akár a jármű irányába is vágtatni kezdhet.
  • Ha egy őzet, illetve szarvast látott, számítson többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődnek.
  • Amikor hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzen, adjon hangjelzést, de ne rántsa félre a kormányt!
likeold
a fb oldalunkat