Rendőrségi ellenőrzés

Egy nap, hét eset

Fotó: police.hu
Győr+
2022.10.24. 09:57

A rendőrök megyénk területén hét – alkohol befolyása alatt közlekedő – sofőrrel szemben intézkedtek az elmúlt napon.

A győri egyenruhások a délelőtti órákban Győrben, a Kálvária úton állítottak meg egy gépjárművet, amelynek 52 éves helyi vezetőjénél alkalmazott alkoholszonda pozitív eredményt jelzett. A késő esti órákban a Szent István úton igazoltattak egy 50 éves győri férfit kollégáink, akinél szintén alkohol fogyasztását mutatta ki a műszer.

Sopronban, a Kismartoni soron 14 óra 17 perckor ellenőriztek a helyi járőrök egy 47 éves kazincbarcikai sofőrt, aki valószínűleg szintén alkoholos állapotban vezette gépjárművét.

A mosonmagyaróvári rendőrök hajnalban a Dr. Timaffy László utcában intézkedtek egy 28 éves dunakiliti járművezetővel, majd 7 óra 49 perckor a Gorkij utcában egy 33 éves mosonmagyaróvári sofőrrel, és a kora délutáni időszakban pedig Jánossomorján, az Újerdő utcában állítottak meg egy személygépkocsival közlekedő 26 éves helyi lakost.

A gépjárművek vezetőinél alkalmazott alkoholteszter mindhárom esetben pozitív eredményt mutatott.

A Csornai Rendőrkapitányság járőrei 8 óra körül Bősárkányon, a Petőfi Sándor utcában közlekedésrendészeti ellenőrzés céljából igazoltattak egy gépjárművezetőt. Az 53 éves sofőrél elvégzett teszt során szintén ittasságot mutatott a légalkoholmérő készülék.

Az intézkedéssel érintett személyeket az egyenruhások az illetékes rendőrkapitányságra előállították, és velük szemben kollégáink a szükséges intézkedéseket megtették.

Felhívjuk a járművezetők figyelmét arra, hogy már kismértékű alkoholfogyasztást követően is az alábbi veszélyhelyzetek léphetnek fel a vezetés során:

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.
  • Nem árt tudni, hogy az ittas vezetés következményeként a rendőrök egyes esetekben a gépjárművezetői engedélyt bevonhatják, illetve az ittas sofőr ellen akár büntetőeljárás is indulhat.

…hogy mindenki hazaérjen!

Forrás: police.hu

Kapcsolódó témák: #ellenőrzés | #rendőrség | #szondáztatás |