Szeressünk minden élőlényt!

Családi gazdaságba látogattak az ovisok

Szerző és fotó: J. Kovács Andrea
2023.10.07. 13:17

Tehenek, lovak, kutyák, macskák, traktor és kukoricaföld. A győri Prohászka Óvoda apróságai abdai kirándulásukon belekóstoltak a falusi élet mindennapjaiba.

A Magyar család gazdasága az egyik legnagyobb farm a környéken, ahol három generáció dolgozik együtt. Ottjártunkkor érkezett a tartályos teherautó, mely a csornai üzembe szállítja a frissen fejt tejet. Az ovisokat teljesen lenyűgözték a jámbor tehenek, amiket megetethettek.

A kis bocik ugyan félénkebbnek bizonyultak, de némelyikük előbújt és még simogatni is engedte magát. Jutott a becézésből és a simogatásból a puliknak és a népes macskafamíliának is.

Virágné Bertalan Éva óvodavezető érdeklődésünkre válaszolva azt nyilatkozta: „Az állatok világnapjáról a prohászkás ovisok is megemlékeztek október 4-én, mely egyben Assisi Szent Ferenc ünnepe. Ő a XIII. század elején azt mondta, hogy mindent, ami körülöttünk van, szeressünk. Ennek a napnak a kisgyermekek felé az az üzenete, hogy védjük, óvjuk az állatokat, a természetet. Ha tudunk gondoskodni egy állatról, tegyük, de a vadon élőkről se feledkezzünk meg. A mi katolikus óvodánkban a teremtett világ értékeit mutatjuk be, kiegészítve a kicsik családban szerzett ismereteit, tapasztalatait. A hagyományos ünnepek mellett gondolunk a zöld napokra, így az állatok világnapjára, a madarak és fák napjára, a föld napjára és a víz világnapjára.

Mi azt valljuk, hogy az óvodásokat nem tudjuk könyvből megtanítani az állatok szeretetére. Ahhoz, hogy megismerjék és megszeressék őket, élményekre van szükségük, nekik maguknak kell tapasztalatokat gyűjteni és tevékenykedni. Ebben a családi gazdaságban pedig igazi kincsekre találtak.”

Az egyik legaktívabb kislány, Buj Emili szívesen megosztotta velünk gondolatait: „Bocikat láttam és kiscicákat. Nekem minden állat a kedvencem, mert a mi Földünkhöz tartozik és ezért mindegyiket nagyon szeretem. Le tudom utánozni a mozdulataikat, még a bőgőmajmot és a párducot is.”

„Szívesen láttuk a gyerekeket, jó volt látni az örömüket” – mondta Magyar Mátyás a legfiatalabb gazda. Húsz tehén, plusz a szaporulat teszi ki a gazdaságot, azaz 40-45 kettős hasznú magyartarkájuk van. A teheneket minden nap kétszer fejik, a bikákat hizlalják. Saját maguk termelik a takarmányt, lucernát, szénát, gabonát. Mindemellett száz hektáron gazdálkodik a három generációs család, a 78 éves nagypapa, az apa és két fia. Mátyás mezőgazdasági mérnök szakra jár a Mosonmagyaróvári egyetemen, ha minden jól megy, januárra meglesz a diplomája.

A szívélyes háziak segítségével a gyerekek felmászhattak a traktorra, és felülhettek a lovakra. A tízórai elfogyasztása után pedig az ovisok a kukoricaföldön segítettek be a munkába. Óriási lelkesedéssel törték a kukoricát, rövid alatt megtöltve a kirakott ládákat.

Galéria: J. Kovács Andrea

Kapcsolódó témák: #állatok világnapja | #gazdaság | #óvoda | #természet |